Foto: Alamy

Smarta saker att göra efter jobbintervjun

Jobbintervjun är över, och du kan pusta ut. Men nu finns det faktiskt ytterligare några saker du bör göra – och några du helst ska låta bli. Metrojobbs karriärscoach Nina Jansdotter tipsar. 

Fråga om processen
Tyvärr är många arbetsgivare dåliga på att höra av sig till kandidaterna och berätta hur de ligger till i processen. I slutet av intervjun är det därför bra att ta reda på hur processen ser ut, vad nästa steg kommer bli, och hur lång tid hela rekryteringen kommer att ta. Då slipper du gå och undra sedan.

Tänk igenom hur det gick
När du kommer ut från intervjun är det bra att så snabbt som möjligt tänka igenom hur den gick och vad du sagt, och skriva ner några punkter som du vill komma ihåg till nästa gång. Både sådant som var bra och mindre bra. På så sätt kan du coacha dig själv att göra ett ännu bättre intryck i framtiden.

Skriv tackmail
Direkt efter intervjun kan du skriva ett tackmail till de som intervjuade dig. Det räcker med någon rad om att det var trevligt att träffas och att du är intresserad av företaget och tjänsten. Förutom att det är artigt är det ett sätt att påminna om att du sökt jobbet, och visa att du är seriöst intresserad av att gå vidare.

Kontakta eventuellt rekryteraren
Om du kontaktar rekryteraren efter intervjun visar du visserligen intresse för jobbet, men du riskerar också att framstå som desperat eller tjatig. Många ogillar att kandidaterna hör av sig bara för att få veta ”hur det går”. Om du tar kontakt bör du därför ställa en relevant fråga där svaret inte redan framgått i annonsen eller på intervjun.

Förbered referenserna
Om det kändes bra under intervjun kan du också passa på att kontakta dina referenser och förbereda dem på att det kan komma ett samtal från arbetsgivaren eller rekryteraren. Annars finns det risk för att de inte har dig och dina kunskaper färskt i minnet, speciellt om det var ett tag sedan ni arbetade ihop.

Använd sociala medier
Följa gärna företaget på sociala medier efter intervjun också. Genom att dela eller re-tweeta saker som du tycker är intressanta påminner du dem om din existens. Sociala medier ger också mer kunskaper om företaget, vilket är värdefullt om du går på ytterligare en intervju, eller erbjuds jobbet och ska diskutera lön och arbetsuppgifter.

Fortsätt söka
Även om du tyckte att intervjun gick bra och är mer eller mindre säker på att få jobbet bör du fortsätta söka andra tjänster. Konkurrensen är tuff, och ingenting är säkert. En bra intervju ger ofta extra energi och stärkt självförtroende, så det är ett utmärkt tillfälle att gå på fler.

Spela inte ut erbjudanden mot varandra
Har du fått flera jobberbjudanden? Var försiktig med att spela ut jobben mot varandra och ställa ultimatum. Det brukar inte uppskattas. De flesta arbetsgivare vet i och för sig att attraktiva kandidater även söker andra jobb, men det är mänskligt att vilja känna sig som den arbetsgivare du helst vill arbeta för.

Sköt kontakterna snyggt
Se varje möte som ett sätt att utvidga ditt kontaktnät och skapa goda relationer. Du vet inte i vilka sammanhang du träffar personerna som intervjuade dig igen, så även om du inte fick jobbet och blev besviken är det viktigt att du hanterar det på ett snyggt sätt. Om du gör ett bra intryck kanske du blir kontaktad om andra tjänster framöver.

Be om feedback
Fick du inte jobbet kan det vara bra att be om feedback. Vilket intryck gjorde du under rekryteringsprocessen? Finns det något du kan förbättra? Alla har inte tid att ge sådan återkoppling, men det finns de som gör det, så var inte rädd att fråga. Det värsta som kan hända är att du får ett nej.

Anställningsintervju

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Anställningsintervju

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Enligt ledarskapsutvecklaren Clara Löfvenhamn kan du lista ut om du kommer att komma överens med chefen – redan innan du börjat på jobbet.

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

Innan du går på en jobbintervju bör du förbereda dig på hur du ska svara på intervjufrågorna.

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper?"

Metro jobbs karriärpanel reder ut vad man egentligen ska svara på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper"?

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

En vanlig fråga på arbetsintervjun, men det betyder inte att den blir enklare att svara på.

Fler artiklar inom Anställningsintervju