Allt fler frilansar på framtidens arbetsmarknad.
Allt fler frilansar på framtidens arbetsmarknad.
Foto: Alamy

Så håller du dig het på framtidens arbetsmarknad

Hur ser framtidens arbetsmarknad ut? Och vad betyder det för din karriär? Här är tio tips och trendspaningar från karriärexperten Charlotte Hågård, som skrivit boken ”Stick Ut”. 

Jobbet är tillfälligt
Fler än någonsin är anställda av bemanningsföretag då arbetsgivare vill ha flexibilitet. Företag säljs, slås ihop, effektiviseras eller läggs ner. Framtidsforskare säger att 90-talisterna kommer att ha mellan 8 och 13 jobb under sin karriär. Se till att vara flexibel och beredd att lära dig nya saker.

Ständigt sökande

Längtan efter frihet och självständighet leder till ständig jakt på nya utvecklingsvägar. Men förändringar kan suga energi också. Byt gärna jobb och karriär, men försök hålla dig till någon form av plan och sätt mål där du får utmana dig själv samtidigt som du bygger vidare på erfarenheter du redan har.

Arbetsbeskrivningen är bara början

Om du vill lyckas i karriären idag måste du göra mer än vad du är anställd för. Leverera på konstant hög nivå och kompetensutveckla dig så mycket som möjligt. Hjälp andra att lyckas, framför allt din chef. Försök gå med i intressanta projekt eller grupper och bygg nätverk.

Miniprenörerna tar över

Om sex år beräknas det finnas fler frilansare och konsulter än heltidsanställda i USA*. Att anlita experter som frilansare är billigare och skapar stor flexibilitet, då många jobbar hemifrån. Låter det kul? Ja, det är det. Men också kämpigt. Säg inte upp dig utan att ha en plan.

Personligt varumärke

Ett starkt personligt varumärke är viktigt för hur karriären utvecklar sig. Var tydlig med vad du står för, vilket värde du skapar och vad som gör dig unik. På så sätt stärker du din position där du arbetar idag och blir mer synlig mot nya arbets- eller uppdragsgivare.

Bli onlinesmart

Internet i allmänhet och sociala medier i synnerhet ger fantastiska möjligheter att nätverka och stärka ditt personliga varumärke. Men var försiktig. Olämpliga bilder och kommentarer kan stjälpa karriären. Gör upp en plan för hur du ska använda sociala medier till din fördel.

Kollektivism
Ökande individualism har varit en trend de senaste åren. Nu finns tecken på det motsatta. Vi älskar att samlas kring kollektiva frågor och gemensamma initiativ. Bygg ditt personliga varumärke och knyt nya kontakter genom att starta grupper i sociala medier kring saker du är expert på eller brinner för.

Karriären ligger i dina händer

Företag ser om sitt eget hus, inte ditt. Så sitt inte och vänta på att någon annan ska ge dig en knuff i karriären. Gör en plan och involvera chefen och andra i din utveckling. Annars står du där en dag med förlegad kompetens som ingen vill ha.

Evig student

På nätet finns outtömliga möjligheter att utveckla dig själv och din kompetens. Från föreläsningar och webinarium till erkända universitetsutbildningar som vem som helst i världen kan gå. Var nyfiken och se till att alltid ha något nytt att lära dig. Din kompetensförnyelse är din nya anställningstrygghet.

Olika generationer

Ekonomiska behov, brist på arbetskraft och ökad medellivslängd håller kvar människor i arbetslivet längre. Lär dig samarbeta och kommunicera med alla generationer, både i verkliga livet och på nätet. Då kommer du att bli mer framgångsrik både jobbet, karriären och i din personliga marknadsföring.

*Enligt NBC News

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

Annons
Hitta drömjobbet på Sveriges största jobbmässa inom vård och omsorg

Hitta drömjobbet på Sveriges största jobbmässa inom vård och omsorg

Är du på jakt efter det rätta jobbet inom vård och omsorg? Medrekmässan genvägen till din framtida karriär.

Metrojobbs coach: Så svarar du om du får frågan om lön på intervjun

Metrojobbs coach: Så svarar du om du får frågan om lön på intervjun

Magdalena Lundéen ger sina bästa tips för hur du kommer med ett löneanspråk redan på första intervjun.

Nej, så kan du inte få sparken

Nej, så kan du inte få sparken

Om du blir orättvist uppsagd och vill kräva jobbet tillbaka är det viktigaste att protestera direkt.

10 tecken på att du fått nog på jobbet

10 tecken på att du fått nog på jobbet

Att lämna ett jobb du inte trivs med är inte lätt. Jobb-bloggen Work Buzz listar i alla fall tio varningsklockor som skvallrar om att det är dags att...

Så kommer du fram till vilket jobb som passar dig

Så kommer du fram till vilket jobb som passar dig

Vad gör jag om jag inte trivs med yrkesvalet, men inte vet vad jag vill göra istället? Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter svarar.

Så hanterar du störiga kolleger

Så hanterar du störiga kolleger

Han som alltid skäller, hon som alltid snackar skit, eller den som alltid blir martyr – de jobbiga människorna kan nog kännas igen på alla arbetsplatser.

Fler artiklar inom Karriär