Allt fler frilansar på framtidens arbetsmarknad.
Allt fler frilansar på framtidens arbetsmarknad.
Foto: Alamy

Så håller du dig het på framtidens arbetsmarknad

Hur ser framtidens arbetsmarknad ut? Och vad betyder det för din karriär? Här är tio tips och trendspaningar från karriärexperten Charlotte Hågård, som skrivit boken ”Stick Ut”. 

Jobbet är tillfälligt
Fler än någonsin är anställda av bemanningsföretag då arbetsgivare vill ha flexibilitet. Företag säljs, slås ihop, effektiviseras eller läggs ner. Framtidsforskare säger att 90-talisterna kommer att ha mellan 8 och 13 jobb under sin karriär. Se till att vara flexibel och beredd att lära dig nya saker.

Ständigt sökande

Längtan efter frihet och självständighet leder till ständig jakt på nya utvecklingsvägar. Men förändringar kan suga energi också. Byt gärna jobb och karriär, men försök hålla dig till någon form av plan och sätt mål där du får utmana dig själv samtidigt som du bygger vidare på erfarenheter du redan har.

Arbetsbeskrivningen är bara början

Om du vill lyckas i karriären idag måste du göra mer än vad du är anställd för. Leverera på konstant hög nivå och kompetensutveckla dig så mycket som möjligt. Hjälp andra att lyckas, framför allt din chef. Försök gå med i intressanta projekt eller grupper och bygg nätverk.

Miniprenörerna tar över

Om sex år beräknas det finnas fler frilansare och konsulter än heltidsanställda i USA*. Att anlita experter som frilansare är billigare och skapar stor flexibilitet, då många jobbar hemifrån. Låter det kul? Ja, det är det. Men också kämpigt. Säg inte upp dig utan att ha en plan.

Personligt varumärke

Ett starkt personligt varumärke är viktigt för hur karriären utvecklar sig. Var tydlig med vad du står för, vilket värde du skapar och vad som gör dig unik. På så sätt stärker du din position där du arbetar idag och blir mer synlig mot nya arbets- eller uppdragsgivare.

Bli onlinesmart

Internet i allmänhet och sociala medier i synnerhet ger fantastiska möjligheter att nätverka och stärka ditt personliga varumärke. Men var försiktig. Olämpliga bilder och kommentarer kan stjälpa karriären. Gör upp en plan för hur du ska använda sociala medier till din fördel.

Kollektivism
Ökande individualism har varit en trend de senaste åren. Nu finns tecken på det motsatta. Vi älskar att samlas kring kollektiva frågor och gemensamma initiativ. Bygg ditt personliga varumärke och knyt nya kontakter genom att starta grupper i sociala medier kring saker du är expert på eller brinner för.

Karriären ligger i dina händer

Företag ser om sitt eget hus, inte ditt. Så sitt inte och vänta på att någon annan ska ge dig en knuff i karriären. Gör en plan och involvera chefen och andra i din utveckling. Annars står du där en dag med förlegad kompetens som ingen vill ha.

Evig student

På nätet finns outtömliga möjligheter att utveckla dig själv och din kompetens. Från föreläsningar och webinarium till erkända universitetsutbildningar som vem som helst i världen kan gå. Var nyfiken och se till att alltid ha något nytt att lära dig. Din kompetensförnyelse är din nya anställningstrygghet.

Olika generationer

Ekonomiska behov, brist på arbetskraft och ökad medellivslängd håller kvar människor i arbetslivet längre. Lär dig samarbeta och kommunicera med alla generationer, både i verkliga livet och på nätet. Då kommer du att bli mer framgångsrik både jobbet, karriären och i din personliga marknadsföring.

*Enligt NBC News

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär