Charlotte Hågård, karriärexpert och författare.
Charlotte Hågård, karriärexpert och författare.

10 enkla tips för ett bättre cv

Håll det tydligt, intressant och kortfattat. Karriärexperten Charlotte Hågård tipsar om hur du får till en effektiv Cv.

1. Vet vad du vill
Ditt cv bör ha en klar riktning och ett tydligt mål. Ta gärna god tid på dig och fundera noga igenom hur ditt personliga varumärke ska se ut, det vill säga hur du vill uppfattas som yrkesperson och vart du vill nå i din fortsatta karriär. Försök sedan att hela tiden styra mot målet när du skriver.

2. Inled med en sammanfattning
På så sätt kan rekryteraren snabbt skapa sig en bild av vem du är. Redan här bör du tänka på tonen, du ska ha ett positivt och entusiastiskt sätt att berätta om dig själv och din karriär. Satsa på att väcka intresse direkt.

3. Håll det kort
Grundregeln när du skriver cv är enkel: hellre kort än långt. Se till att vara kärnfull. Du ska helst få med allt på en sida och två sidor är max. Cv:t är ingen självdeklaration. Rekryteraren vill ha det kort och koncist för att på ett effektivt sätt kunna skapa sig en uppfattning om vem du är.

LÄS MER: Här är det vanligaste misstaget du begår i ditt cv

4. Skriv för ett specifikt jobb
Se till att hela tiden lyfta fram sådant som är relevant och intressant för tjänsten du söker. Överväg däremot att hoppa över det som inte tillför så mycket. Exakt hur långt tillbaka i tiden det är lämpligt att gå varierar berorende på din ålder och hur mycket du hunnit med under arbetslivet.

5. Målet: Att få komma på intervju
Hela syftet med ett cv är att bli kallad till intervju, vilket du alltid måste komma ihåg när du skriver. Du behöver alltså inte redogöra för allt du gjort i livet. Arbetslivserfarenhet och utbildning bör givetvis finnas med, men undvik att sväva ut och bli långrandig i din beskrivning.

6. Gör din hemläxa
Läs på så mycket du kan om företaget och tjänsten du är intresserad av och föreställ dig hur en arbetsvecka skulle kunna se ut om du fick jobbet. Lyft fram de egenskaper som den aktuella rollen kommer att kräva och gärna något personligt som får dig att sticka ut i mängden av ansökningar.

7. Vet skillnaden mellan cv och personligt brev
Cv är en sammanfattande historik över vad du har gjort hittills i karriären. Det skiljer sig därmed från brevet, som snarare ska fokusera på vad du kan bidra med i tjänsten du söker.

LÄS MER: Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

8. Gör dig synlig på LinkedIn
Skapa gärna en profil på det sociala nätverket Linkedin om du inte redan har en. Där lägger du upp ett digitalt cv, som alltid kan vara uppdaterat. Många rekryterare letar på sajten, så använd sökord du bedömer vara relevanta just för din bransch. Det ökar chansen att bli upptäckt.

9. Ge exempel på dina prestationer
Beskriv inte bara vilka tjänster och arbetsuppgifter du har haft, utan illustrera också med framgångshistorier. Ge gärna konkreta exempel på utmaningar som du ställts inför och vilket resultat du sedan levererat. Här är det bra att använda ett så aktivt språk som möjligt, till exempel ”jag jobbar effektivt” istället för ”på jobbet är jag effektiv”.

10. Underskatta inte format och layout
Välj det format på cv:t som du bedömer passar dig bäst. Det kan till exempel vara kronologiskt eller med fokus på kompetens och färdigheter. Glöm slutligen inte heller att lägga tillräckligt med tid på en snygg layout. Jobba gärna med rubriker och typsnitt för att öka läsbarheten för rekryteraren.

LÄS MER: 3 vanliga misstag i ditt personliga brev – och hur du fixar dem

CV

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet CV

100 säljande ord som gör ditt cv och personliga brev vassare

100 säljande ord som gör ditt cv och personliga brev vassare

Metrojobbs redaktör och cv-expert Anna Åslund har satt ihop den enda ordlistan du behöver för att kunna skriva säljande.

Rekryterarna: ”Det här får oss att slänga ditt cv i papperskorgen”

Rekryterarna: ”Det här får oss att slänga ditt cv i papperskorgen”

Vad får ditt CV att se mindre proffsigt ut? Metro jobbs karriärpanel avslöjar nu vad som inte går hem hos dem.

Expertens 10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

Expertens 10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

Syftet med ditt CV är att du ska få komma på intervju och berätta mer om dig själv. Så skriv säljande - men ärligt. Så gör du.

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Öka dina chanser att få komma till intervju genom att rensa bort onödig information i ditt CV.

Fler artiklar inom CV