Foto: Alamy

Så fixar du att jobba hemifrån

Utvecklingen inom IT gör det möjligt för fler att jobba hemifrån. Men det kräver också planering och förmåga att sätta gränser. Metrojobb har sammanställt sju bra tips för hur du kommer igång och lyckas med ditt flexibla arbetsliv. 

1. Planera

Att jobba hemifrån kräver självdisciplin och planering. Risken är annars att du jobbar för mycket, eftersom gränserna mellan jobb och privatliv suddas ut. Planera arbetsdagen som om du var på kontoret. Bestäm vilken tid du ska börja och sluta jobba och när du ska äta lunch. Schemalägg även kortare raster då att du kan slappna av utan att ha dåligt samvete. Till exempel en 20-minuters tupplur framåt eftermiddagen.

2. Förbered dig mentalt

En del tycker det är svårt att ställa om från hemmaliv till arbetsliv. Ett tips är att förbereda dig mentalt inför arbetsdagen genom att gå ett varv runt kvarteret på morgonen, som om du gick till jobbet, och ”gå hem” på kvällen. Att klä dig ungefär som på kontoret, eller åtminstone undvika att jobba i morgonrock, är också bra. Speciellt om någon plötsligt vill ha en videokonferens.

3. Arbetsplatsen

Skapa en officiell arbetsplats i hemmet. Helst ergonomiskt utformad. Att sitta där kan hjälpa dig känna att du verkligen är på jobbet, och det kan bli enklare att släppa arbetet när du lämnar platsen för dagen. Det blir också lättare för andra i familjen att respektera och förstå när du jobbar. Om du ska utföra en mer kreativ uppgift kan det vara bra att sitta på ett café. Hitta ett med bra eluttag.

4. Tillgänglighetspolicy

Att tekniken gör oss nåbara även efter arbetstid kan vara mycket stressande. Om kollegor och chefer skickar mail sent på helgen kan det uppstå osäkerhet kring vad som förväntas av medarbetarna. Ska alla jobba jämt? Därför bör det finnas en officiell policy för hur kommunikationen ska ske, som förklarar att ingen förväntas svara på mail eller jobbsamtal utanför arbetstid.

5. Stäng av

Hantera andras förväntningar genom att ställa in frånvaromeddelanden på telefonen och mailen när du inte jobbar. En del gör det även på helger och kvällar, för extra tydlighet. Stäng av automatisk hämtning av e-post i telefonen så du inte frestas att läsa nya meddelanden när du är ledig. Annars finns det risk att du får veta saker som stressar dig, men som du ändå inte kan göra något åt förrän nästa arbetsdag.

6. Hitta former för samarbete

Arbete hemifrån är inte samma sak som ensamarbete, och även om du har större möjlighet att välja dina arbetstider är det såklart bra att jobba när andra gör det. Samarbeta genom chattar, videokonferenser, olika projektverktyg, telefonsamtal och luncher. Vilka verktyg som ska användas till vad kan också regleras i en policy. Till exempel att den som behöver svar snabbt ringer eller chattar, medan mail är en långsam kanal.

7. Arbetsmål – inte arbetstid

Många arbetsplatser fokuserar på tekniken och missar att även ledarskapet måste anpassas till de nya möjligheterna. Arbetsgivaren måste lita på att de anställda levererar som de ska, oavsett var de befinner sig. Att sitta vid skrivbordet är dessutom ingen garanti för att medarbetaren gör ett bättre jobb. Fokus måste istället ligga på resultat, och att sätta upp tydliga mål och gränser för arbetet.

Källor: polycom.co.uk, vision.se, detnyaarbetslivet.se, jusek.se


På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Fler artiklar inom På jobbet