Fördomar ger brist på bra chefer
Det råder brist på bra chefer i Sverige. Mycket för att arbetsgivarna har en snäv bild av vilka som passar i rollen.
Varje dag går i snitt 48 chefer i pension i Sverige, och så kommer det att fortsätta fram till 2023. Idag finns det visserligen chefer på alla poster, men kanske inte de som är mest lämpade. Många organisationer har nämligen en ganska smal bild av vem som passar som chef.
- Ofta försöker arbetsgivaren ersätta den gamla chefen med en likadan, i regel en äldre man eller kvinna. Men då går de miste om en massa bra kandidater. Dessutom är 60- och 70-talisterna betydligt färre än 50-talisterna, så urvalet där är inte tillräckligt stort för att ersätta alla som går i pension, säger Annika Elias, ordförande för chefsorganisationen Ledarna.
Faktum är att Sverige har Europas äldsta chefskår. En anledning är att chefskap förknippas med lång arbetslivserfarenhet. Men Annika Elias menar att det går utmärkt att bli chef även i unga år. Dessutom finns det unga som inleder ledarskapet tidigt, till exempel inom ideella organisationer.
- Du kan alltså vara 28 år gammal och ha tio års erfarenhet av ledarskap. Visst, att leda äldre medarbetare kan kännas tufft, men det finns massor av exempel på att det funkar bra, säger hon.
Samtidigt visar en undersökning från Ledarna att ungefär hälften av arbetstagarna under 35 år inte vill bli chefer, främst för att rollen antas ställa krav på mycket övertid och resor.
- Men det är en gammalmodig syn. Nu gör tekniken det dessutom möjligt att sköta jobbet på mer flexibelt sätt, till exempel med hjälp av videokonferenser, säger Annika Elias.
Brist på förebilder är en annan utmaning. Den stereotypa bilden av en chef är ofta en vit medelålders man med examen från KTH eller Handels. Det gör att många som inte stämmer in på den bilden känner sig osäkra, och inte ser sig själva som ledare. Därför är det viktigt att organisationer och media aktivt visar upp olika sorters chefer.
- Till exempel kvinnor under 35 år, och kanske med annan etnisk bakgrund än ”typiskt svensk”, säger Annika Elias.
Hon rekommenderar också att organisationer tar fram en planför att identifiera chefstalanger bland alla medarbetare. Men ibland kan även chefsrollen behöva ses över.
- Om flera unga tackar nej till chefsjobb gäller det att ta sig funderare. Passar uppdraget personer som kanske befinner sig mitt i familjebildningen och har andra värderingar? Eler måste det utformas på ett annat sätt?
Så hur ser läget ut inför framtiden?
- I dagsläget är det mycket som görs, men fortfarande missar företag och organisationer många talanger. Inte på grund av medveten diskriminering, utan för att det finns en föreställning om hur en chef ska vara som gör det svårt att se ledarskapskompetens hos andra, säger Annika Elias.