Foto: Alamy

Tänk på det här när du kollar lönestatistiken

Inför löneförhandlingen är det många som kollar upp lönestatistik för att se vad andra med samma typ av jobb tjänar. Men se upp. Den är inget facit på vad just du ska ha. 

Snart är det dags för många att förbereda årets löneförhandling. ”Kolla lönestatistiken” är ett vanligt råd. Men se upp med att använda den som ett argument i löneförhandlingen.

- Lönestatistiken visas ofta i lönespann för olika yrken. Vilken del av spannet du ska jämföra dig med påverkas bland annat av arbetslivserfarenhet, prestation, specialkompetens, och hur mycket ansvar du har, till exempel chefs- eller arbetsledaransvar, säger Anna-Karin Mattsson, Lönerådgivare, på Unionen.

Däremot kan statistiken ge en fingervisning om vad en viss kompetens är värd, och vad andra arbetsgivare kan tänkas betala för den.

- Men hota inte med att byta jobb om du tycker lönen är låg. Däremot kan du fråga vad det beror på, och vad som krävs för att höja den, säger Anna-Karin Mattsson.

Lönestatistik kan dessutom vara förvirrande. Ibland anges medianlön, ibland medellön och skillnaden för exakt samma jobb kan vara stor. Enligt Anna-Karin Mattsson är medianlönen bäst för att jämföra sig med andra.

- Om du till exempel ligger under medialönen så vet du att det är betydligt fler med liknade arbetsuppgifter som tjänar mer än du själv, säger hon.

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

4 olika typer av pension – och hur de funkar

4 olika typer av pension – och hur de funkar

Tjänstepension? Allmän pension? Vad är det? Hur gör man? Metrojobb reder ut begreppen du behöver ha koll på.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Fler artiklar inom Lön