Foto: Alamy

Så fixar du sommarjobbet

Nu är det hög tid att söka sommarjobb. Men var finns de? Och vad är viktigt att tänka på? Här är sju tips från Linus Zackrisson som skrivit Jobbsökardjungeln, en bok som släpps i vår och som handlar om hur du får första jobbet.

Så hittar du jobben
De flesta jobb tillsätts via kontakter, och om inte du har egna så har nog dina föräldrar eller dina kompisars föräldrar det. Många får också sommarjobb genom att gå runt och fråga på caféer och i affärer. Ta även hjälp av nätet. Arbetsförmedlingens Platsbank och jobbsökarsajter som metrojobb.se har funktioner för att bara leta efter och söka säsongsjobb. Även kommunerna brukar ha sommarjobb för unga. Kolla på deras hemsidor.

Var inte kräsen
Naturligtvis är det bra om sommarjobbet är roligt och välbetalt. Men det är inte det som är grejen. Det viktiga är att du får känna på hur det är att arbeta. och kanske kommer på vad du trivs med för typ av jobb, och att du får erfarenhet och referenser inför framtiden. Studier visar att det är mycket lättare att få första ”riktiga” jobbet om du har referenser från tidigare sommarjobb.

Ansträng dig
Många söker jobb passivt och utan energi. Men att lämna in ett cv i en affär eller på ett café räcker inte. Öka chanserna genom att ringa efteråt. Fråga om de läst ditt cv och om ni kan träffas och prata om dina möjligheter att få jobba där. Om du hittar en annons så ring innan och ställ frågor om tjänsten. Kolla om du känner någon på företaget som kan lägga ett gott ord för dig. Ett bra verktyg för att kolla det är Linkedin.com. Var aktiv!

Skriv ansökan
Skriv en snygg och bra ansökan, både cv och personligt brev. Mallar hittar du på nätet. Lägg tid och energi på dina dokument. Utöver jobb och utbildning ska du ta med engagemang i idrottsföreningar, elevråd och extrajobb du haft. Berätta i brevet varför de ska anställa just dig och varför du är intresserad av att arbeta på just den arbetsplatsen. Ha också med tydliga kontaktuppgifter till dig. Många glömmer faktiskt det.

Förbered intervjun
Det är inte säkert att du får en jätteformell anställningsintervju, men någon form av samtal med frågor kommer det i alla fall att bli. Då ska du vara förberedd på vanliga frågor som: ”Berätta lite om dig själv”, ”Varför vill du arbeta här?”, ”Vad är du bra/mindre bra på?” och ”Varför ska vi välja just dig?”. Öva gärna med en kompis eller äldre person som får låtsas vara intervjuaren.

Var medveten om dina rättigheter
De flesta arbetsgivare är duktiga och seriösa. Men det finns de som vill utnyttja dig också. Du ska till exempel aldrig ”provjobba” gratis en vecka. Det är inte alls okej. Fråga om försäkringar, kollektivavtal, eventuella skyddskläder och vad du har för övriga rättigheter. Det är inga konstiga frågor att ställa innan du skriver på ett anställningskontrakt. På ung.lo.se finns mer information.

Gör ett bra jobb
Arbetsgivare uppskattar ofta enkla saker som att du kommer i tid, är trevlig, ärlig, hjälpsam, ”hugger i” och vågar fråga om hjälp. Om du gör det kommer de troligtvis vilja ha dig där nästa sommar också, och ge dig goda rekommendationer inför framtiden. Glöm inte att be om ett tjänstgöringsintyg. Det visar under vilken period du jobbat och med vad. Eller ett betyg, som även innehåller ett omdöme om hur du skött dig.

Sommarjobb och säsongsjobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sommarjobb och säsongsjobb

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

Att kunna kombinera jobb med plugg eller jobb med nöje är en dröm för många. Såhär har tre personer löst det.

Säsongaren Robin, 27, tipsar: ”Så får du jobb utomlands”

Säsongaren Robin, 27, tipsar: ”Så får du jobb utomlands”

Är du sugen på att dra till varmare breddgrader och jobba? Just nu är rekryteringen för säsongsjobben i vår och sommar i full gång.

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Sandra Kiesbye är supervisor på McDonalds i Västerås och har lång erfarenhet av att rekrytera sommarjobbare. Här är hennes bästa tips.

Brevbärare – vanligaste sommarjobbet

Brevbärare – vanligaste sommarjobbet

SPRING. Moa Malkans sommarjobb är inget för veklingar. Det blir mycket spring i trappor och tungt att bära.

Fler artiklar inom Sommarjobb och säsongsjobb