Foto: Alamy

Sju tips för att lyckas med löneförhandlingen

Förbered dig väl, öva på argumenten, och tänk långsiktigt. Då har du större chans att få den lön du förtjänar. Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter ger sina bästa tips inför löneförhandlingen.

1. Tidigare lärdomar
Se löneförhandlingen som en övning i att förhandla, något du kommer att bli bättre på varje gång du gör det. Börja därför med att tänka tillbaka på tidigare löneförhandlingar. Vad fungerade då, vad fungerade inte alls, och vad kan du göra den här gången för att få önskat resultat?

2. Kolla löneläget
Försök ta reda på vad personer med liknande jobb tjänar. Sök information på nätet, och kolla lönestatistik från fackförbunden eller fråga fackklubben på arbetsplatsen, om det finns en. Men kom ihåg att lönesättningen är individuell. Det finns många faktorer som påverkar lönen både uppåt och neråt för samma typ av tjänst. Statistik och andras lön ska därför inte användas som argument i förhandlingen, utan ses som ett riktmärke.

3. Sätt dina mål
Sätt mål för vilken lön du vill ha. Utgå gärna från två nivåer. För det första en lägsta nivå som du inte vill gå under, annars säger du upp dig. För det andra en nivå som du är beredd att acceptera och tror att du kan uppnå. Men försök gärna lägga på några extra tusenlappar. Peppa dig själv genom att tänka på att det finns personer med liknande jobb som tjänar betydligt mer än vad du gör.

4. Lista dina bästa argument
Ta fram några huvudargument för varför du ska ha högre lön. Här bör du satsa på hårda fakta. Att du ”är bra på ditt jobb och alltid levererar” är luddigt. Specificera istället exakt vad du är bra på, hur du uppfyllt eller överträffat målen, och vilka ansvarsområden du har. Mer ansvar brukar innebära högre lön. Berätta också hur du utvecklats sedan sist och vilket värde du kommer att tillföra framöver.

5. Träna och få feedback
Rollekar kan lära oss mycket. Låt någon annan leka ”chefen som inte alls vill höja lönen”, så att du kan öva på dina argument och få feedback på hur du kan bli ännu mer trovärdig. Byt gärna roller också så att du får sätta dig in i chefens argument. Fråga även andra som du vet är bra på löneförhandling. Hur gör och tänker de i stundens hetta?

6. Fråga vad som krävs
Känner du att du inte får gehör för dina argument? Eller har du kanske inte presterat tillräckligt bra på jobbet för att faktiskt höja lönen? Blicka framåt. Fråga vilka konkreta mål som behöver uppfyllas för att du ska kunna få högre lön, och skriv ner dem. Se till att uppfylla målen under året, och när det är dags för nästa löneförhandling tar du med dig anteckningarna och visar att du levererat det som sades vara viktigt.

7. Var professionell
Även om ni inte kommer överens är det viktigt att du agerar professionellt. Är du osäker på om budet känns ok? Be om betänketid. Håll huvudet kallt, använd inte känslomässig utpressning, och hota inte att säga upp dig. Det kan visserligen vara effektivt, men då måste du vara beredd att verkligen gå om det blir ett nej. Att stanna kvar ändå är en dålig karriärstrategi, och det brukar faktiskt vara bra för löneutvecklingen att byta jobb ofta.

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Fler artiklar inom Lön