Sjuksköterskan Birte Abild tar in mat till patienterna på Röda Korsets fältsjukhus.
Sjuksköterskan Birte Abild tar in mat till patienterna på Röda Korsets fältsjukhus. "Binta" står det på huvan, smeknamnet hon fick i Sierra Leone.
Foto: Katherine Mueller/IFRC, Röda Korset

Hennes jobb - att bekämpa ebola

I höstas åkte svenska sjuksköterskan Birte Abild till Sierra Leone för att bekämpa ebola. - Jag vill bidra och göra skillnad, det var därför jag blev sjuksköterska, säger hon.

Sjuksköterskan Birte Abild har alltid velat åka ut i världen och hjälpa utsatta människor. För sju år sedan blev hon delegat för Röda Korset, och har sedan dess arbetat i flera katastrofområden. Ett av de tuffaste var Sierra Leone, under ebolaepidemin i höstas.

- Då hade världen inte riktigt hunnit reagera än, och landet är otroligt fattigt. De hade inte dräkter och desinfektionsmedel, eller möjlighet att isolera sjuka, och många hälsoarbetare var smittade, berättar Birte Abild.

Tillsammans med ett internationellt team från Röda Korset åkte hon ner med material, utbildade den lokala personalen i skyddsrutiner, och hjälpte till att ta hand om sjuka.

- Samarbetet, och att vi kunde hjälpa till, är det jag är mest stolt över, säger Birte Abild.

Men dödligheten var extremt hög. Ofta kunde hon bara försöka vara nära och göra slutet värdigt.

- Det var det jobbigaste. Att så många dog, av alla åldrar och kön. Men jag minns också glädjen, och människorna jag arbetade med. Jag är glad att jag åkte ner och har utvecklats otroligt mycket som person, säger Birte Abild.

Idag jobbar hon på ett sjukhus i Oslo, men är beredd att åka ut igen.
- Jag vill bidra och göra skillnad, det var därför jag blev sjuksköterska.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Fler artiklar inom På jobbet