Stick hål på chefens argument när du löneförhandlar.
Stick hål på chefens argument när du löneförhandlar.
Foto: Alamy

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många. Och en del är riktigt konstiga. Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter vet hur du sticker hål på dem.

 1. ”Tyvärr, jag har inte mer i lönepotten”
Att ”potten är slut” är ett vanligt argument. Här är det viktigt att inte sluta förhandla. Allt kan förhandlas – och även chefen kan förhandla. Om potten är slut och det finns medarbetare som bör ha högre lön är det chefens uppgift att gå till sin chef och förhandla om en högre pott.

2. ”X har tidigare fått ­mindre löneökning än du, så nu är det deras tur att höja lönen. Du får vänta ett år till.”
Här försöker chefen spela på din empati. Men gå inte i fällan. Se i stället hur du kan vara en förebild för arbetskamraterna genom att vara en duktig löneförhandlare. Säg att du är glad att andra blir uppmärksammade, men att den här förhandlingen handlar om din lön, inte vad andra tjänar. 

3. ”Du jobbar inte över lika mycket som de andra”
Förhoppningsvis har ­arbetsgivaren varit tydlig med vad du ska prestera inom ramarna för ditt jobb. Påminn chefen om vad som sagts, och visa att du arbetar smart och får allt gjort. Att andra jobbar fler timmar har inget med dig att göra.

4. ”Jag har tyvärr inte mer lön att erbjuda”
Försök förhandla om andra saker. Till exempel extra semester­dagar eller friskvårdsbidrag. Kanske finns det ­någon försäkring du behöver som företaget kan teckna åt dig? Eller kanske kan du få räkna in restiden till och från jobbet som arbetstid om du läser mejl och är tillgänglig? Men tänk på att du behöver skatta för vissa förmåner. Fråga Skatteverket om inte chefen har koll.

5. ”Vi vet inte vad du går för. Eftersom du är ny känns det riskabelt att ge för hög ingångslön”
Argumentet används både vid nyrekryteringar och när en person byter jobb eller chef internt. Här gäller det att vara tydlig med vem du är, dina erfarenheter och prestationer. Men framför allt med vad du kan tillföra. Du kan också ­acceptera den lägre lönen men säga att du vill ha en ny förhandling om några månader när du visat vad du går för.

6. ”Om jag höjer din lön måste jag höja allas och det har jag inte råd med”
Återigen, påpeka att löneförhandlingen är individuell och att du inte förhandlar kollektivt. Vissa kanske är nöjda med en lägre lön för att de ser andra värden, till exempel att de har nära till jobbet. Men nu vill du ha högre lön, och då ska det vara fokus. Om alla borde ha mer lön kanske företagets lönsamhet är för dålig, och då är det chefernas ansvar, inte ditt.

7. ”Din partner tjänar så mycket, så du behöver inte högre lön”
Påpeka att din privata situa­tion inte hör hemma i en löneförhandling. Det här är ett rätt ovanligt argument, men det finns folk som råkat ut för det. Ofta har situationen slutat med att facket eller högre chefer dragits in. Ibland har chefen kommit med diskriminerande och kränkande motargument, och då kan det bli en rättssak av det hela.

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Här finns jobben i modebranschen

Designerdrömmar? Då finns det jobb för dig, enligt ny undersökning. Det började med knallar och nu är Västsverige landets textilcentrum.

Fler artiklar inom Lön