Inledningen, ordningen och de små detaljerna är alla saker som kan utmärka ditt cv – på ett både positivt och negativt sätt.
Inledningen, ordningen och de små detaljerna är alla saker som kan utmärka ditt cv – på ett både positivt och negativt sätt.
Foto: All over press/Alamy/Unsplash

Experten listar: 10 vanliga fel i ditt cv

Flashig men svårläst layout, otydliga beskrivningar, eller för mycket detaljer. Beate Möller, rekryterare på Connect Search och medförfattare till boken Arbetslös men inte värdelös, listar de tio vanligaste cv-missarna.

1. Inledningen
Många går rakt på att lista jobben, men det ser inte så kul ut. Börja med en rubrik och en kort summering av vem du är, vad du kan och vad du vill. Använd en proffsig bild om du väljer att ha ett foto. Inga konstiga selfies eller partybilder.

2. Ordningen
En del börjar med att lista sina första jobb. Men de är förmodligen inte de mest intressanta för rekryteraren. Använd därför omvänd kronologisk ordning. Börja med det senaste du gjort vad gäller arbete och utbildning.

LÄS MER: Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

3. Längden
För långa cv:n riskerar att inte bli lästa till slutet. Speciellt om personen som rekryterar är stressad eller har många ansökningar att gå igenom. Ditt cv bör vara max två sidor långt och bara innehålla arbeten, erfarenheter och utbildningar som är relevanta för tjänsten du söker.

4. Anpassningen
Att inte anpassa cv:t till tjänsten du söker är ett vanligt misstag. Gör olika cv för olika tjänster, speciellt om du har en bred bakgrund. Att du arbetat som tandsköterska är förmodligen inte viktigt om du söker en tjänst som informatör.

LÄS MER: 10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

5. Resultaten
Många cv:n innehåller bara arbetsplats, titel och kort information om vad arbetet innebär. Till exempel: ”Butikssäljare på företaget x där jag sålde träningskläder”. Men det säger inte så mycket. Beskriv även vad rollen innebar och vilka resultat du uppnådde.

6. Detaljerna
Gå inte in för mycket på detaljer. Det gör bara cv:t onödigt långt och krångligt att läsa. Håll dig till sådant som ökar dina chanser att få jobbet. Undvik att berätta om alla dina fritidsintressen och skippa årets och förra årets omsättning för företagen du jobbat på.

7. Texten
En del satsar på en flashig layout, men oftast blir det bara svårläst. Rörig struktur och finurliga typsnitt kan också ställa till det, och bidra till att rekryteraren missar viktig information. Välj en stilren layout, ett lättläst typsnitt och en enkel struktur.

8. Överdrifterna
Överdrivna meriter förekommer titt som tätt. Skriv inte att du har gått fordonstekniskt gymnasium om du lärt dig jobbet i familjens verkstad. Förr eller senare kommer sanningen fram. Naturligtvis är det bra att sälja in sig själv, men gör det på en nivå du kan stå för.

LÄS MER: Här är det vanligaste misstaget du begår i ditt cv

9. Underdrifterna
"Jag hjälpte chefen..." och "Jag fixade lite..." är formuleringar som inte imponerar på någon. Var modig. Skriv på ett sätt som ger en rättvis bild av vem du är och vad du kan. Till exempel genom att skriva "Jag hade chefens förtroende att ta fram budgetrapporter…". 

10. Stavfelen
Stavfel är vanliga, så använd rättstavningsprogram och läs igenom ditt cv noga. Be även någon annan läsa den. Förvånansvärt många stavar också fel på företagets och rekryterarens namn. Dubbelkolla att det blir rätt.

LÄS MER: 5 typsnitt du aldrig ska använda i ditt cv

CV

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet CV

100 säljande ord som gör ditt cv och personliga brev vassare

100 säljande ord som gör ditt cv och personliga brev vassare

Metrojobbs redaktör och cv-expert Anna Åslund har satt ihop den enda ordlistan du behöver för att kunna skriva säljande.

Rekryterarna: ”Det här får oss att slänga ditt cv i papperskorgen”

Rekryterarna: ”Det här får oss att slänga ditt cv i papperskorgen”

Vad får ditt CV att se mindre proffsigt ut? Metro jobbs karriärpanel avslöjar nu vad som inte går hem hos dem.

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Öka dina chanser att få komma till intervju genom att rensa bort onödig information i ditt CV.

Expertens 10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

Expertens 10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

Syftet med ditt CV är att du ska få komma på intervju och berätta mer om dig själv. Så skriv säljande - men ärligt. Så gör du.

Fler artiklar inom CV