Foto: Alamy

Därför skvallrar vi på jobbet - och så gör du när det blir för negativt

Skvaller på jobbet kan vara både bra och dåligt. Men hur ska jag hantera det om det blir för negativt? Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter svarar.

Fråga: På mitt jobb skvallras det extremt mycket om allt och alla, och framför allt chefer. Självklart har jag också hakat på ibland, men nu börjar jag känna att jag verkligen inte vill delta i det trista skvallrandet längre. Hur gör jag det på bästa sätt?
Sofie

Svar:
Det skvallras mer eller mindre på de flesta arbetsplatser och de flesta av oss har någon gång deltagit i skvaller och blivit skvallrade om. Men det är skillnad på skvaller och skvaller.

Neutralt skvaller kan vara positivt och fungera som ett socialt kitt. Människor visar att de har förtroende för varandra genom att berätta saker som de inte skulle säga till andra.

Genom att delta i den typen av samtal får du ofta informell information om vad som händer på arbetsplatsen och det kan du ha nytta av i karriären. Men då menar jag alltså sådant skvaller som inte är elakt och inte skadar personen det pratas om.

Däremot är det inte bra med för mycket skvaller, speciellt av den negativa sorten där man pratar illa om någon. Skvaller om chefen kan bero på otydliga mål och krav som anses vara för höga. Här används skvallret som en stressventil istället för att lyfta de verkliga problemen. Ofta är det några få som av olika anledningar är drivande i skvallrandet och så hakar andra på av bara farten.

Är du modig kan du säga någon i stil med att ”jag vill inte delta i diskussioner när den vi pratar om inte är här och kan ge sin syn på saken”.

Du kan också lämna rummet för att inte riskera att bli sammanblandad med det negativa snacket, för risken är att någon anser att du hållit med bara för att du varit där.

Ytterligare att sätt att hantera situationen kan vara att säga något positivt om personen det skvallras om. På så sätt neutraliserar du det negativa och påminner andra om att det finns fler sidor av personen som är föremål för skvallret.

Du skulle också kunna föreslå ett möte där ni diskuterar hur kommunikationen ska se ut för att det ska vara kul att gå till jobbet. Att ni hellre ska prata till än om varandra, att det ska bli mindre vi och dom-tänkande i ert samtalsklimat och att ni ska sträva efter att ge varandra konstruktiv kritik istället för att prata illa bakom ryggen.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Fler artiklar inom På jobbet