Att göra flera saker samtidigt kan straffa sig – multitasking kan leda till stress och i värsta fall utbrändhet.
Att göra flera saker samtidigt kan straffa sig – multitasking kan leda till stress och i värsta fall utbrändhet.
Foto: IBL/Alamy

Forskning: Multitasking dödar effektiviteten

Känner du dig effektiv när du gör flera saker samtidigt? Tänk om. Så kallad ”multitasking” ökar stressen, sänker IQ:n och kan minska produktiviteten med hela 40 procent.

Svarar du på e-post när du pratar i telefon? Låtsas du anteckna på möten fast du egentligen surfar? Äter du lunch vid skrivbordet? Många känner sig effektiva när de gör flera saker samtidigt.

Men forskning visar att det sänker IQ, ökar stressen, och kan minska produktiviteten med så mycket som 40 procent. Förklaringen är att hjärnan inte kan göra flera saker samtidigt. Istället växlar den snabbt mellan olika uppgifter, och det tar tid och energi.
- Enkla saker som att stryka och prata i telefon samtidigt brukar gå bra, därför tror vi att vi kan multitaska även på jobbet. Men där använder vi ofta samma del av hjärnan, så uppgifterna konkurrerar om kapaciteten,
säger Alexander Rozental, legitimerad psykolog på Psykologifabriken.

Studier visar att det tar i snitt 25 procent längre tid att slutföra en uppgift om den avbryts ofta. Men största anledningen till att sluta multitaska är att det kan få oss att må sämre psykiskt och bidra till utbrändhet och stress.
- Hjärnan tröttas ut av att hoppa mellan olika stimuli. Det går alltså att köra slut på energiförrådet bara av att ständigt behöva skifta mellan att koncentrera på en uppgift och svara på meddelanden och telefonsamtal, säger Alexander Rozental.

Källor: Multitasking: Konsten att göra allt på en och samma gång, del 1, Alexander Rozental, Psykologifabriken
How and why to stop multitasking, Peter Bregman, Harvard Business review

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Så lär ni er att  dra åt samma håll

Så lär ni er att dra åt samma håll

Kör du och kollegerna sina egna race på jobbet? Eller är ni som ett fotbollslag som drar åt samma håll?

Har du ett för stort kontrollbehov?

Har du ett för stort kontrollbehov?

Ett symtom på kontrollbeteende i karriären är att du "måste" utföra alla uppgifter perfekt, eller att du håller fast vid dina åsikter till absurdum,...

Gör avundsjukan till något positivt

Gör avundsjukan till något positivt

Känner du ett sting av avundsjuka när en kollega skördar framgångar medan du själv kämpar? Gör som Åsa Dahlqvist, som valde att byta sin...

Fler artiklar inom Personlig utveckling