Foto: Alamy

Byggbranschen vill bli mer jämställd - nu ska machokulturen bort

Byggbranschen ligger långt efter andra branscher när det gäller mångfald och jämställdhet. Men det görs också försök att förändra situationen. - Att öka mångfalden och inkluderingen är affärskritiskt för oss, säger Pia Höök på Skanska.

Byggbranschen ligger långt efter andra branscher när det gäller mångfald och jämställdhet. Istället råder ofta en machokultur som får både män och kvinnor att byta jobb eller lämna branschen helt, vilket leder till kompetensbrist. Det visar undersökningar från organisationen Byggcheferna.

Men det görs också försök att förändra situationen. Ett företag som arbetar aktivt med frågorna är Skanska.

- Branschen måste arbeta gemensamt för att skapa en mer inkluderande kultur och lika villkor. Sånt tar tid, men jag är övertygad om att det går på sikt. Att öka mångfalden och inkluderingen är affärskritiskt för oss, säger Pia Höök, ansvarig för mångfaldsfrågor på Skanska.

Carina Johansson är snickare på Skanska och koordinator för företagets kvinnliga nätverk. Hon är ofta ensam kvinna på jobbet, och ser ett mönster i hur hon blir bemött.

- Det finns en ständig tendens att män vill bestämma åt en. ”Nej, det orkar inte hon!” får man ofta höra. Men jag har aldrig varit med om att jag orkat sämre än någon annan på ett bygge. Alla är underbara kollegor och människor, men varje liten särbehandling av obetänksamhet eller missriktad välvilja gör att självförtroendet minskar, säger hon till Fokus Skanska.

Källor: byggcheferna.se/schysstbygge
Mångfald för ökad lönsamhet, Sveriges HR-Förening
Oregon State University, Groupthink, oregonstate.edu/instruct/theory/grpthink.html

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Fler artiklar inom På jobbet