Ulrika Sedell och Lena Gustafsson har skrivit boken Bortom Glastaket, om hur 26 kända affärskvinnor tagit sig till toppen.
Ulrika Sedell och Lena Gustafsson har skrivit boken Bortom Glastaket, om hur 26 kända affärskvinnor tagit sig till toppen.
Foto: Malte Danielsson

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Företagsledningarna domineras ännu av män. Men det finns några kvinnor som gått hela vägen. Här är sju viktiga saker deras karriärer har gemensamt.

Kvinnor som klättrar bra i karriären brukar ändå ha svårt att nå absoluta toppen. Fenomenet kallas ”glastaket”. Men det finns några som gått hela världen. I boken Bortom Glastaket intervjuar Ulrika Sedell och Lena Gustafsson 26 av dem. Resultatet blev bland annat sju nycklar till en lyckad karriär. Metrojobb tog hjälp av Ulrika Sedell för att sammanfatta dem i tips-form.

1. Låt din inre kompass styra
Kvinnor har traditionellt uppfostrats att tänka mer på andras behov än sina egna. Första steget är därför att komma underfund med vad du själv vill. Låt dig inte styras av omvärldens förväntningar och åsikter. Hitta din inre kompass och följ den. För om du inte vet vad du vill är det svårt att hamna rätt. Våga vara besvärlig, offra dig inte, och stå på dig när du möter hinder på vägen.

2. Gör en livsplan
Gör en livsplan istället för en karriärplan för de närmaste åren. Drömmer du om att bo utomlands? Vill du ha tid för vänner och familj, eller någon hobby? Välj yrke och befattning efter vilken livsfas du är i just nu. Det går till exempel alldeles utmärkt att kliva av ett chefsjobb och komma tillbaka efter några år. Låt karriären anpassa sig efter livet, inte tvärt om.

3. Klätterställning – inte stege
Att arbeta sig uppåt och bli chef är den traditionella bilden av karriär. Men många av kvinnorna i boken har bytt jobb och bransch flera gånger, till exempel för att bredda sin kompetens, eller för att få en bättre chef, även om det inneburit lägre lön. Se karriären som en klätterställning istället för en stege. Då får du många olika kompetenser som gör dig exklusiv och unik på arbetsmarknaden.

4. Välj rätt chef
Chefen är helt avgörande för din karriär, speciellt i början. De mest framgångsrika kvinnorna i boken har valt jobb efter chefen, och var dessutom de enda som aldrig upplevt något glastak. Sök dig till en chef som ser, utmanar och involverar dig. Byt jobb om chefen är dålig.

5. Nätverka
Det finns en myt om att kvinnor inte affärsnätverkar utan bara pratar personliga problem, men det stämmer inte alls. Många av kvinnorna i boken ringer sitt nätverk flera gånger i veckan för att prata jobb. Bygg ditt eget nätverk genom att hålla kontakten med intressanta människor du träffar. Bry dig inte om vilka titlar de har, välj sådana som du tycker är kloka och har gott omdöme.

6. Organisation efter värderingar
För att bli en bra ledare måste du föregå med gott exempel. Du måste ”leva” organisationens värderingar, och det blir svårt om de inte stämmer med dina egna. Med värderingar menas till exempel synen på människor, ledarskapbelöning, och resultat. Är du på en arbetsplats med värderingar som känns fel? Eller pågår det maktspel du inte vill delta i? Gå därifrån. Du kan inte ändra en organisations DNA.

7. V
ar nyfiken
Låt dig drivas av lusten att lära och utvecklas istället för av krav och prestation . Då blir du också mer kreativ och innovativ och kan göra ett bättre jobb. Var inte rädd för att misslyckas, det händer alla. Lär dig något av dem och gå vidare. Om du hela tiden är rädd för att göra fel på jobbet, till exempel för att arbetsplatsen är elitistisk och bestraffande, bör du söka dig någon annanstans.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär