Foto: Alamy

Så hanterar du kollegor som dissar dina idéer

Arbetskamraterna försöker ofta lägga locket på mina kreativa idéer. Varför är det så, och vad kan jag göra åt saken? Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter svarar.

Fråga: På mitt jobb är det viktigt att vi är kreativa då vi jobbar i en konkurrensutsatt bransch som hela tiden kräver nytänk. Men jag upplever att många försöker hindra min kreativa process genom att kritisera eller på andra sätt stoppa mig när jag försöker ”tänka utanför boxen”. Någon sa att det är för att de bryr sig om mig men det känns inte riktigt så. Varför gör de så och hur ska jag hantera detta? Jag lägger mig sällan i deras sätt att jobba men de hänger hela tiden över axeln på mig och har åsikter.
Olof

Svar:
Kreativa personer kan ofta skrämma andra genom att de tänker annorlunda och på så vis inte riktigt är en del av ”flocken”. Människor vill ofta rätta in andra i ledet eftersom det ligger en trygghet i att veta var man har alla så att inte gruppens status quo rubbas.

Grattis till att du ser problematiken och försöker förstå, så att du kan fortsätta vara du och göra din grej.

Det kan vara jobbigt att hela tiden bli ifrågasatt, men du kan också se det som att det finns ett stort intresse för dig och det du gör, vilket kan vara bättre än att inte få någon reaktion alls. Säkert finns det också en och annan som tycker att du och det du gör är bra och spännande.

Om du inte får stöd internt är det viktigt att du har andra människor som stöttar och inspirerar dig i din kreativitet så att du inte tappar bort den på vägen.

Tänk också på hur, när och till vem du först presenterar dina idéer. För om de är alltför vilda kommer förmodligen många människor runtomkring dig, till exempel dina arbetskamrater, försöka avråda dig att genomföra dem.

En anledning kan vara att de helt enkelt att de bryr sig om dig, och inte vill se dig misslyckas och bli besviken.

En annan kan vara att dina idéer verkar för högtflygande och orimliga, och därför verkar skrämmande för arbetskamraterna. Speciellt om det innebär att de måste förändra sig själva och sitt sätt att jobba. Förändringar är jobbiga för alla, även om de skulle innebära positiva saker i längden, som att det går bra för företaget och ni får behålla era jobb.

Jag tycker att du ska fortsätta vara du, men söka stöd hos andra och öva på att presentera dina tankar så att de inte känns hotfulla. Det är mitt grundtips. Lycka till.

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Lär dig jobba som en lobbyist

Lär dig jobba som en lobbyist

Tänk som en lobbyist på jobbet. Då ökar dina chanser att driva igenom dina idéer. Årets Lobbyist 2010 avslöjar knepen.

Överskatta din egen förmåga – och lyckas

FILOSOFI. Ett visst mått av självbedrägeri är bara sunt. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.

Ett myrsteg om dagen sätter fart på karriären

Ett myrsteg om dagen sätter fart på karriären

Ett steg i taget. Så vill Emma Pihl att du ska nå framgång på jobbet. TIPS: SKAFFA MENTOR OCH IDOL

Fler artiklar inom Personlig utveckling