Foto: Alamy

Sju vanliga myter om jobbintervjuer

Att gå på jobbintervju kan vara nervöst. Men ofta oroar vi oss i onödan. Eller försöker impa på rekryteraren på fel sätt. Här är sju myter om jobbintervjuer från rekryteraren Linus Zackrisson, som skrivit boken Jobbsökardjungeln – så får du ditt första jobb.

1. Starka och svaga sidor
Vilka är dina starka och svaga sidor? Frågan ses som en klassisker på jobbintervjuer. Men den är faktiskt inte så vanlig, och förmodligen får du den inte alls. Om rekryteraren trots allt ställer frågan är det för att ta reda på om du har insikt om dina starka och svaga sidor och hur du hanterar dem. Att svara något uppenbart positivt och försöka vända det till något negativt är därför bara tröttsamt.

2. Frågorna är relevanta
I en väl genomförd intervju ställer rekryteraren relevanta frågor som är baserade på en kravprofil för tjänsten och som hänger ihop med ditt cv och personliga brev. Men många som rekryterar är ovana, ställer ovidkommande frågor och pratar mest om sig själva. Då kan du försöka ta kommandot och se till att de viktiga saker du vill säga om dig själv kommer fram.

3. Rekryteraren fattar vad du pratar om
Under en intervju vill du förmodligen briljera och berätta hur kompetent du är, och kanske använder facktermer och fin terminologi. Men rekryteraren har sällan samma förkunskaper som du och kanske inte hänger med i svängarna. Och om inte rekryteraren förstår vad du pratar om – vilken hög tror du då att du hamnar i?

4. Du måste vara uppklädd
Det bästa är att anpassa klädseln efter arbetsplatsen. Söker du jobb på bank är det förmodligen läge med kostym, men om du söker jobb på ett lager ser det mest konstigt ut. Fundera på hur folk på arbetsplatsen eller i branschen klär sig, och ta på dig något som är snäppet mer formellt. En kavaj är sällan fel, och kan kombineras med till exempel jeans för en mer avslappnad look.

5. Bäst får jobbet
I den bästa av världar är det alltid den mest kvalificerade kandidaten som får jobbet. Men i verkligheten går det oftast till någon som är lite mindre kvalificerad, men som paketerat sig rätt i cv, brev och intervjuer, och lyckats sälja in sig till rekryteraren. Rekrytering handlar ofta om riskminimering – att hitta någon som känns ”safe”, och därför kan även gemensamma kontakter vara avgörande.

6. Du måste svara rätt
Många förställer sig själva i intervjusituationen, och försöker komma på de ”rätta svaren”, alltså saker de tror rekryteraren vill höra. Men det är mycket bättre om du utgår från vad du vill, och vad du känner och tycker. Det kommer aldrig bli bra om du inte är helt ärlig mot dig själv och din blivande arbetsgivare.

7. Rekryteraren är tuff
När du är hos en erfaren rekryterare kan det kännas väldigt avslappnat och trevligt, som att ni mest sitter och pratar lite. Men rekryteraren analyserar allt från ditt kroppsspråk till din klädsel, blick och självklart dina svar. Enda sättet att hantera det är att vara förberedd, svara på frågorna och vara ärlig.

Anställningsintervju

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Anställningsintervju

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Så känner du igen en bra chef – redan på jobbintervjun

Enligt ledarskapsutvecklaren Clara Löfvenhamn kan du lista ut om du kommer att komma överens med chefen – redan innan du börjat på jobbet.

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

10 vanliga frågor på intervjun - och de bästa svaren!

Innan du går på en jobbintervju bör du förbereda dig på hur du ska svara på intervjufrågorna.

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

Här är det bästa svaret på intervjufrågan ”Vart ser du dig själv om fem år?”

En vanlig fråga på arbetsintervjun, men det betyder inte att den blir enklare att svara på.

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan

Karriärpanelen tipsar: Så svarar du på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper?"

Metro jobbs karriärpanel reder ut vad man egentligen ska svara på frågan "Vilka är dina sämsta egenskaper"?

Fler artiklar inom Anställningsintervju