Foto: Stuart Westmorland

Tipsen som maxar sommarsemestern

Vill du maxa semestern? Här är sju bra tips från Kerstin Jeding, psykolog på Stressmottagningen. – Det viktigaste är att du bestämmer dig för vad du vill få ut av ledigheten, säger hon.

1. Förbered dig
En del vill göra tusen saker på semestern, och dessutom vila upp sig, och det kanske inte är realistiskt. Välja ut de viktigaste sakerna och avsätt tid för dem. Planera till exempel för en veckas vila följt av en veckas aktivitet. Men du måste inte planera. Huvudsaken är att du funderat på vad du vill få ut av ledigheten. Kanske vill du bara ta dagarna som de kommer, utan tider eller måsten?

2. Vila först
Att bli sjuk första dagen på semestern är inte helt ovanligt. Speciellt inte om du stressat veckorna innan. Stresshormonet kortisol har nämligen en förmåga att hålla infektioner i schack, men när du väl slappnar av får de möjlighet att bryta ut. Det kan också vara så att du egentligen inte är sjuk, utan bara känner hur trött du är. Därför kan det vara bra att inte planera in aktiviteter första semesterdagarna, utan vila istället.

3. Tekniken
Är det rätt eller fel att kolla mailen under semestern? Svaret är att du ska göra det som passar dig bäst. Om du inte vill påminnas om jobbet ska du försöka låta bli helt, eller bara kolla en gång om dagen. Är du rädd att missa något viktigt? Utmana dig själv att koppla bort helt. Oftast går det alldeles utmärkt. Se till att någon annan täcker för dig, och avsätt första dagen på jobbet till att gå igenom olästa meddelanden.

4. Varva ner tar tid
Om du springer ända in i kaklet fredagen innan semestern kommer du förmodligen inte att vakna lugn och utvilad på lördagen. Istället kanske du är uppe i varv, och drar igång 40 nya projekt. Här gäller det att stå emot rastlösheten och ägna dig åt saker som gör dig lugn, och känna hur det känns att varva ner. För det tar tid, precis som det tar tid att komma igång igen när du väl är tillbaka på jobbet.

5. Stora projekt
Att ta itu med olika ”måsten” och projekt på semestern kan vara stressande. Men det betyder inte att det är fel. Speciellt inte om du är understimulerad på jobbet. Då kan det ge energi att ägna tiden åt något nytt och utmanande. Har du däremot ett jobb som kräver mycket tankeverksamhet kan det vara skönt att göra saker som inte är så avancerade.

6. Bara vara
Har du bestämt dig för att målet med semestern är att varva ner och vila ut? Att bara vara i nuet är en beprövad metod. Bry dig inte om vad klockan är. Känn efter istället. Ät när du är hungrig, och sov när du är trött. Gå ut i regnet om du känner för det, eller sätt dig i solen. Fokusera bara på det som är här och nu, och fundera inte över det som varit eller det som ska komma.

7. Ingen mirakelkur
Hälsa handlar om balans i vardagen, och en semester är ingen mirakelkur som kompenserar för stress och tung belastning resten av året. Det finns inte heller så mycket forskning på semester, och därför är det svårt att säga exakt vad den gör med oss. Men vi vet att den ger tid för saker som många mår bra av, som att uppleva något annorlunda, vara med familj och vänner, möjlighet att varva ner, och tid för reflektion.

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Fler artiklar inom Hälsa