Hur vet jag att min blivande chef inte är ett psyko? Det undrar en av dagens frågeställare.
Hur vet jag att min blivande chef inte är ett psyko? Det undrar en av dagens frågeställare.
Foto: All Over Press

Ta referenser på chefen

Hur tar jag reda på om min blivande chef är bra? Och hur blir jag hittad av rekryterare på LinkedIn? Metrojobbs HR-expert Annika Ahnlund, som även driver HR-bloggen, svarar.

Fråga: Jag har sökt nytt jobb och vill gärna veta mer om hur min nya chef är. Har bara träffat henne en gång och hon verkade trevlig, men jag har haft chefer förr som verkat bra i början och sen varit hemska. Hur tar jag reda på att min blivande chef är bra, eller åtminstone inte ett psyko?
Arvid

Svar:
Man har aldrig några garantier och tyvärr är just psykopater bra på att charma och manipulera. Men det är just därför man tar referenser i jobbsammanhang – och det gäller åt båda håll.

Så jag tycker absolut du kan be att få intervjua din företrädare eller någon av nuvarande medarbetare. Eller varför inte fundera ut några relevanta frågor till henne själv? Exempelvis om hennes ledarskapsstil, styrkor och svagheter eller hur hon skulle agera i en viss situation. Är det en bra ledare med ”rent mjöl i påsen” kommer hon inte att ta illa upp – tvärtom.


Fråga: Det skrivs en del om att man kan få jobb via LinkedIn. Men jag fattar inte riktigt hur det funkar i praktiken. Hur hittar rekryterare mig där och hur tar de kontakt sen? Vad är viktigast att skriva i min profil för att bli hittad?
Lisen

Svar:
Det professionella nätverket LinkedIn är som en enda stor CV-databas online. Många rekryterare nyttjar det för att söka fram jobbkandidater, särskilt inom branscher där man har svårt att hitta kompetenta sökanden på sedvanlig väg.

Om du vill bli hittad gäller det att göra din profil så sökbar som möjligt. Se till att få med alla de olika titlar, nyckelord och facktermer som en rekryterare kan tänkas googla på. Lägg lite extra krut på din titel och tagline. Överväg att ha både en svensk och engelsk version av din profil om du vill arbeta i ett internationellt bolag.

När rekryteraren väl hittat till din profilsida bör du förstås ge ett professionellt intryck för att väcka intresse. Använd en seriös porträttbild, lyft fram dina karriärmål och styrkor, sammanställ vad du uppnått under tidigare anställningar, fyll i dina kontaktuppgifter och så vidare. Ett tips är att komplettera och fila på din profil efterhand, annars blir det lätt övermäktigt.

Och viktigast av allt: I stället för att sitta och vänta på att bli hittad, gäller det att själv vara aktiv på LinkedIn. Följ de företag du är intresserad av att jobba hos och connecta med deras chefer och rekryterare, gå med i diskussionsgrupper, kommentera statusar och publicera egna inlägg. LinkedIn handlar verkligen om att nätverka.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb