Signaturen
Signaturen "Stefan" har muntligen tackat ja till ett jobb som kock, men har nu fått ett annat erbjudande som han heller vill ta.
Foto: Alamy

Tackat ja - men inte skrivit på något avtal. Måste jag ta jobbet? Experten svarar

Måste jag ta jobbet fast jag inte skrivit på något avtal? Och vad kan jag göra åt den dåliga arbetsmiljön? Metrojobbs arbetsrättsexpert Jessica Stålhammar svarar.

Fråga: Jag har muntligen tackat ja till en anställning som kock, men ännu inte skrivit på något anställningsavtal. Nu har jag fått ett annat jobberbjudande som jag heller vill ta. Hur gör jag?
Stefan

Svar:
Du är bunden av kontraktet trots att du inte skrivit på anställningsavtalet, men kan såklart säga upp dig redan nu. Om inget annat avtalas har du arbetsskyldighet under uppsägningstiden, och om du inte respekterar det kan arbetsgivaren i princip kräva dig på skadestånd för att du uteblir. I vissa kollektivavtal finns förutbestämda skadeståndsbelopp som ska utgå om den anställde inte respekterar avtalad uppsägningstid.

Fråga: På mitt arbete får vi ofta sitta rakt upp och ned i flera timmar och vänta på att få jobba. Dessutom sitter vi på gamla köksstolar, eller i ett omklädningsrum med bara en liten bänk. Det är väldigt obekvämt och förmodligen dåligt för kroppen. Är det verkligen okej?
Lina

Svar:
Enligt arbetsmiljölagen ska arbetsplatser med minst fem anställda ha ett skyddsombud, vars uppgift är att företräda de anställda i arbetsmiljöfrågor. Jag tycker du ska fråga fackföreningen som har kollektivavtalet på er arbetsplats vem som är skyddsombud och prata med personen om situationen. Om det inte finns något fackförbund, och ni inte har ett skyddsombud, kan ni arbetstagare utse ett själva.

Skyddsombuden har en stark rättslig ställning och en rad befogenheter. Till exempel har de rätt att delta vid planering av lokaler och kan kräva beslut i arbetsmiljöfrågor av arbetsgivaren. Skyddsombudet är också den person som anmäler missförhållanden till Arbetsmiljöverket, som i sin tur kan tvinga arbetsgivaren att förbättra arbetsmiljön.

Fråga: Jag har sagt upp mig från ett större tjänsteföretag och har tre månaders uppsägningstid. Jag har redan planerat in semester i sommar, men den infaller efter att min anställning upphört. Nu har jag begärt att få ta semester tidigare, under uppsägningstiden, men arbetsgivaren vägrar. Vad gäller?
Nina

Svar:
Det finns ingen skyldighet för arbetsgivaren att bevilja tidigarelagd semester bara för att du sagt upp dig och semestern infaller efter det att anställningen gått ut. Däremot har du rätt att få ut sparad semester i semesterersättning senast en månad efter att din anställning har upphört. Men det kan finnas andra regler i eventuella kollektivavtal, detta bör du undersöka.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Fler artiklar inom På jobbet