Anna Iwarsson vet när det är dags att sadla om.
Anna Iwarsson vet när det är dags att sadla om.
Foto: Hans Iwarsson

Så vet du om det är dags att byta jobb

Under sommaren är det många som funderar på livet och karriären. Har du en gnagande känsla av att det är dags att byta jobb? Anna Iwarsson, som skrivit boken Omval, tipsar om hur du ska tänka.

1. Är det dags?
För en del är det uppenbart när det är dags att byta jobb. Andra har bara en gnagande känsla av att något är fel, men förstår inte varför. Är du ofta sur och irriterad på jobbet och gnäller inför familj och vänner - eller arbetar du så mycket att du inte hinner träffa dem? Får du ångest av att kolla jobbmejlen och känns alla möten meningslösa? Känner du dig oengagerad? Då är det dags att ta dig en tankeställare.

2. Vad söker du?
Ha ett medarbetarsamtal med dig själv och ställ frågorna som du önskar att chefen eller någon närstående skulle ställa. Känn efter hur du mår och vad det är som gnager. Är det en för hög arbetsbelastning? Vad beror tristessen på? Känner du dig inte utmanad längre? Eller finns det något annat i livet som du vill ägna mer tid åt? Ge dig själv tid att tänka efter, och svara ärligt.

3. Vad behöver du?
När du insett varför du inte trivs med jobbet är det dags att komma på hur du vill ha det istället. Fråga dig själv om du längtar efter total frihet eller vill ingå i ett större sammanhang. Fundera över vad du behöver för att må bra – oavsett om det innebär att umgås mer med familj och vänner eller hoppa på ett nytt spännande projekt. Om du inte tar reda på vad du behöver blir det också svårt att hitta ett nytt jobb du kommer trivas med. Istället riskerar du att fortsätta hoppa runt mellan olika arbeten. 

4. Vad är din drivkraft?
Många låter sig styras av omgivningens åsikter och förväntningar istället för att fundera på vad de själva vill. Fråga dig själv hur du hamnade där du är idag.
Är det andra eller du själv som lett dig dit? Många har till exempel blivit chefer för att de fick erbjudandet, men har inte tänkt så mycket på om de verkligen vill vara chefer.

5. Vad drömmer du om?
Ett tips är att gå tillbaka till det du drömde om när du var yngre. Ville du kanske bli författare, bagare eller rockstjärna? Även om drömmarna inte känns realistiska idag visar de vad du brinner för. Fundera på hur du kan få utlopp för det du tycker är roligt i ditt nuvarande jobb. Om det inte är möjligt kanske du kan lägga till den dimensionen på något annat sätt i livet?

6. Hur kan du lösa problemen?
Ibland tror vi att andra ska se hur hårt vi sliter eller att vi är redo för mer ansvar. Men så är det inte. Du har själv
har ansvar för din egen karriär. Är du understimulerad? Prata med chefen och ge konkreta förslag på saker du vill förbättra och fråga om det finns andra utmaningar du kan ta dig an. Är jobbet stressigt? Be om hjälp och avlastning. Får du inte gehör är det definitivt läge att byta jobb.

7. När är rätt tidpunkt?
Även om du bestämt dig för att byta jobb kanske det inte är läge att göra det på stört. Blicka ett år framåt i tiden. Hur kommer det se ut i
ditt cv och vid referenstagning om du lämnar jobbet nu? Det gäller speciellt om du har en nyckelroll i företaget, till exempel som projektledare eller chef. Om svaret är att det inte alls påverkar dig är det bara att gå vidare. Men om du tagit på dig ett uppdrag kan det vara läge att avsluta det på ett bra sätt.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Enligt Anders Nyman, förläggare och vd på Whip Media, är det fullt möjligt att släppa en bok samtidigt som du har ett annat jobb. Här är hans bästa tips.

Fler artiklar inom Karriär