"Vilka är företagets planer de kommande tre åren?" är en fråga som kan ge dig mycket nyttig information som du annars kanske hade missat.
Foto: All over press/Shutterstock

7 frågor du bör ställa på jobbintervjun

Att ställa egna frågor på jobbintervjun är viktigt. Både för att ta reda på om du vill ha jobbet, och för att visa engagemang. Gerd Wallin, certifierad coach och aktuell med boken Mötet – nyckeln till ditt nya arbete, tipsar om frågor som funkar i alla lägen och som du alltid bör ställa när du är på arbetsintervju. 

1. Hur ser utvecklingspotentialen ut?
Att utvecklas på jobbet är viktigt både för karriären och för att du ska trivas, och bra arbetsgivare brukar ha en plan för hur det ska gå till. Till exempel genom att erbjuda kompetensutveckling genom utbildningar, mentorprogram, eller möjlighet att jobba på olika avdelningar. Om du inte får något bra svar kan du fråga vad det finns för möjligheter att gå externa kurser och utbildningar på arbetsgivarens bekostnad.

2. Hur ser en typisk arbetsdag eller arbetsvecka ut?
Frågan är viktig för att sätta dig in i jobbet och se om det passar dig. Beskrivningen kan vara som en tidsrapport med vad som händer vid olika tider, eller storytelling från en arbetsdag. Men en del rekryterare har inte full koll på sådana saker, och då kan du fråga om det finns någon annan du kan ringa och prata med.

3. Vad har ni för värderingar?
Värderingar är ett vitt begrepp och kan handla om allt från mångfaldsarbete till ”värdeord” som företaget ska efterleva. Värderingarna finns ofta på hemsidan, men kan vara lite luddiga, och då kan du ställa följdfrågor kring sådant som verkar oklart. Mindre arbetsgivare kanske inte ens har funderat på saken, och då kan du fiska själv. Utgå från sådant du själv tycker är viktigt när du ställer frågorna.

4. Hur ser anställningsprocessen ut?
En anställningsprocess kan ta veckor, och då är det bra att vara mentalt förberedd. Om du inte får ett bra svar kan du ställa följdfrågor som: Hur länge ligger annonsen ute? När blir jag kallad till nästa intervju, och hur kommer den gå till? När kan jag börja jobba? Det bör ligga i rekryterarens intresse att svara för att inte tappa bra kandidater, och för att du inte ska behöva ringa eller maila och fråga hur det går hela tiden.

5. Vad gör ni för att era medarbetare ska trivas här?
Svaret på frågan kan ge dig en fingervisning om du vill jobba där eller inte, och om det verkar vara en sund arbetsplats. Att arbetsgivaren ordnar aktiviteter är till exempel ett bra tecken, även om det kanske inte är aktiviteter som intresserar just dig. Du kan också fråga vad som görs för att förhindra stress och mobbning på arbetsplatsen.

6. Vad är företagets planer de närmaste tre åren?
Frågan kan ge massor av ny och spännande information. Det kanske visar sig att företaget ska expandera och att medarbetarna blir dubbelt så många. Eller att huvudkontoret ska flytta utomlands. Fråga också vad förändringen innebär för tjänsten du söker. Det kanske kommer kräva helt andra saker av dig inom tre år?

7. Hur arbetar ni med mångfald och jämställdhet?
Forskning visar att mångfald på arbetsplatsen ger bättre vinster, och att folk stannar längre och mår bättre. Mångfald handlar om allt från ålder, kön, kultur och etnicitet. Om du till exempel är kvinna kan ett bra jämställdhetsarbete göra att du känner dig mer bekväm, och inte behöver fundera så mycket på om ditt kön påverkar lönen eller möjligheterna att göra karriär.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb