Att ställa många frågor är ett bra sätt att förstå den nya arbetsplatsen.
Att ställa många frågor är ett bra sätt att förstå den nya arbetsplatsen.

Vad ska jag tänka på när jag börjar ett nytt jobb?

Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter svarar. - Var lyhörd, försök komma in i gemenskapen, och var snäll mot dig själv, säger hon.

Fråga: Jag ska börja nytt jobb slutet av månaden vilket är kul både kul och nervöst. Det är en provanställning så jag vill leverera direkt för att vara säker på att jag får fortsätta sedan. Vad ska jag tänka på?
”Hillevi”

Svar: Grattis till det nya jobbet. Som ny är det viktigt att du har stora öron och skarpa ögon. Allt viktigt om arbetsplatsen står nämligen inte att läsa på företagets eller organisationens hemsida. Ibland får man inte så mycket formell hjälp, eller ens en konkret arbetsbeskrivning, och då är det bra att skaffa en informell mentor som kan visa hur saker fungerar.

Ställ många frågor så att du förstår det informella spelet på jobbet och hur beslutsvägarna går, till exempel hur och till vem du ska om presentera idéer för att få gehör för dem.

Var allmänt nyfiken på vem som verkar jobba bra med vem, hur folk klär sig och pratar med varandra. Vem sitter var? Hur är jargongen? Är det okej att skämta med chefen? Och så vidare.

Om alla går ut att och äter är det läge att hänga på annars missar du en del av gemenskapen. Samma sak om många har matlåda, då är det bra om du också har det, i alla fall tills du hunnit visa vem du är och vad du kan, och fått acceptans i gruppen.

Det kan även vara bra att skaffa förebilder. Vem får bra genomslag på möten? Vem verkar leverera resultat och vara omtyckt? Hur gör han eller hon för att det ska bli så? Inte för att du ska bli likadan och göra samma saker, men det kan vara nyttigt att observera och ta efter sådant som verkar fungera, utan att för den skull göra om dig själv.

Självklart kan alla göra misstag och trampa på tår ibland och när du gjort det är det bara att be om ursäkt. Alla har varit nya på jobbet någon gång och om du hänvisar till det brukar det var ok.

Kom också ihåg att det är ansträngande att komma in i nya sammanhang, så var snäll mot dig själv. Starta helst inte stora fritidsprojekt eller gör förändringar privat när du ska börja på ett nytt jobb.

Sänk kraven. Försök att vila när du är ledig och beröm dig själv för allt du lär dig. Det sägs att det tar cirka 100 dagar att komma in i ett nytt jobb och kunna leverera ordentligt.

Men ju snabbare du förstår villkoren och vad som krävs av dig, desto snabbare kan du börja prestera det som krävs för att få fortsätta efter provanställningen. Lycka till!

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Fler artiklar inom På jobbet