Sök dig till en arbetsplats med mångfald, tipsar Sarah Anwar och Ebba Hagander Mir från Diversity Group.
Sök dig till en arbetsplats med mångfald, tipsar Sarah Anwar och Ebba Hagander Mir från Diversity Group.
Foto: Fredrik Sandberg/TT, Diversity Group

Är alla välkomna? Tips för att söka jobb som HBTQ

Är du HBTQ och funderar på hur det kan påverka ditt jobbsökande? Ebba Hagander Mir och Sarah Anwar från Diversity Group tipsar om hur du kan tänka, och hur du känner igen en inkluderande arbetsplats.

Diversity Group är ett konsultbolag som hjälper företag och organisationer bli bättre på mångfald.
- Vi vill poängtera att det är arbetsgivarens ansvar att alla känner sig respekterade och välkomna. Men så ser verkligheten inte alltid ut, förklarar vd Ebba Hagander Mir.

Ska jag berätta?
Är det bra att berätta om sin partner eller läggning i rekryteringsprocessen? Det är en vanlig fråga. Svaret är att du ska göra det du är bekväm med. Om du vanligtvis är öppen med ditt privatliv ska du vara det vid rekryteringen också. En del låter det framgå redan i det personliga brevet, för att slippa gå på intervju hos en arbetsgivare som ändå inte är inkluderande. Men om du inte vill berätta behöver du inte säga något alls.

Gör research
Funderar du på om din läggning kan påverka karriärmöjligheterna på jobbet du söker? Gör research. Kolla arbetsgivarens hemsida och sök på nätet. Självklart är det bra om arbetsgivaren varit med i Pride och kommunicerar i HBTQ-frågor. Likaså om de satsar på mångfald, för det omfattar även HBTQ-personer. Se däremot upp med arbetsgivare som varit i blåsväder, eller har chefer som gjort fördomsfulla uttalanden om någon samhällsgrupp.

Kolla kommunikationen
Kommunikationen säger mycket om hur medveten en arbetsgivare är. Stereotypiserande marknadsföring, till exempel om vad som är typiskt manligt och kvinnligt eller ”norm”, är ett tecken på dålig koll. Eller om du som man får frågan vad din fru jobbar med, istället för vad din partner gör. Jobbannonsen säger också mycket. Verkar den petig och exkluderande, eller försöker den välkomna alla?

Skillnad på företag
Men att en arbetsgivare inte verkar ha koll behöver inte betyda att arbetsplasten är dålig. Det kan finnas olika anledningar till att arbetsgivaren inte kommit dit de vill vara i arbetet med att skapa en inkluderande miljö. Fundera på var du själv vill dra gränsen, och om du vill försöka påverka arbetsgivaren på egen hand.

Träffa blivande kollegor
Är du typen som gillar att umgås och ha trevligt med arbetskamraterna, men känner dig osäker på om du kommer att känna dig välkommen och respekterad för den du är? Fråga om du kommer att få träffa dina blivande kollegor under rekryteringen, eller be att få göra det, och känn av stämningen. Titta även på hur sammansättningen bland medarbetarna ser ut. En tydlig mångfald kan vara ett tecken på en inkluderande organisation.

Var kräsen
Forskning visar att mångfald gör att medarbetarna trivs bättre och att organisationen blir mer framgångsrik. Exempel: ju fler grupper som finns representerade bland medarbetarna på ett företag, desto fler grupper kan företaget förstå och sälja till. HBTQ-personer är ett extra intressant kundsegment då de har större köpkraft än genomsnittet (på grund av hur samhället påverkar mångas livsval). Se ditt värde och var kräsen i jobbvalet.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Egenskaperna som rankas högst när du söker jobb

Är du ansvarstagande, positiv och flexibel? Då är du en arbetsgivares dröm. Fackförbundet TCO har med hjälp av Statistiska Centralbyrån tagit reda på...

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Med enkla knep går dina mejl från slafsiga till proffsiga. Här är Metrojobbs e-tikettskola. EXPERTENS TIPS

Experten: Så gör du en säljande spontanansökan

Experten: Så gör du en säljande spontanansökan

Genom att skicka in en spontanansökan sticker du ut från mängden och har goda chanser att knipa ett jobb som kanske ännu inte ens utannonserats.

Fler artiklar inom Söka jobb