Katarina Gospic, hjärnforskare och en av författarna bakom boken Neuroledarskap – Effektivt ledarskap byggt på hjärnforskning och beprövade metoder.
Katarina Gospic, hjärnforskare och en av författarna bakom boken Neuroledarskap – Effektivt ledarskap byggt på hjärnforskning och beprövade metoder.
Foto: Magnus Bergström

Så sätter hjärnan krokben för karriären

Uråldriga överlevnadsinstinkter ställer ofta till det när vi ska fatta beslut på jobbet. Hjärnforskaren Katarina Gospic tipsar om några vanliga fallgropar, och hur du undviker dem.

Människor vill gärna fly eller slåss mot det som är okänt och obehagligt, och söker oss till sådant vi känner igen och som ger snabb tillfredställelse. I grund och botten handlar det om sunda överlevnadsinstinkter. Men i dagens samhälle sätter de ofta krokben - inte minst i karriären. Det förklarar hjärnforskaren Katarina Gospic, som tillsammans med Stefan Falk skrivit boken Neuroledarskap, som handlar om hur vi kan bli bättre ledare. Mycket utifrån forskning kring hjärnan.

- Ledarskap handlar om att utveckla andra, och för att lyckas måste du förstå hur både du själv och andra människor fungerar, säger hon.

Fem tips för att bli en bättre ledare
- från Katarina Gospic


1. Sluta skjuta upp jobbiga saker
Hjärnan föredrar snabba belöningar och undviker obehag. Därför svarar många hellre på mail och känner sig produktiva och duktiga för stunden än att ta itu med mer långsiktiga och svåra projekt där belöningen kanske kommer först efter flera veckor. Konflikter skjuter vi också gärna på framtiden, till exempel samtal med medarbetare som inte levererar, och blundar för att det leder till större problem längre fram.

2. Stå emot impulsen
Flyr du från problem eller skjuter upp jobbiga saker? Ändra beteendet genom att utmana dig själv. Tänk att du står på tian i ett hopptorn. Hjärnan skriker åt dig att klättra ner. Men om du hoppar tillräckligt många gånger lär sig hjärnan att det inte är så farligt – plus att du får in bättre teknik. Samma sak är det på jobbet. Ju fler gånger vi tar i itu med en svår uppgift, desto enklare och mindre skrämmande blir den.

3. Bygg in struktur
Att stå emot starka impulser, som att fly eller göra något lustfyllt, kräver mycket energi. Men bra strukturer gör det lättare. Verkar medarbetarsamtal jobbigt? (Många chefer tycker nämligen det.) Boka in fasta tider för samtalen. Då behöver du inte slösa lika mycket energi på att fundera över saken. Skjuter du upp tråkiga administrativa uppgifter? Avsätt en viss tid varje vecka eller dag för att ta itu med dem.

4. Sätt tydliga kriterier
Hjärnan tycker också det är väldigt jobbigt att ändra uppfattning. Människor vi en gång fått en bra bild av fortsätter vi därför gärna att tycka om, och vice versa. Tyvärr betyder det också att chefer ofta anställer eller befordrar den de gillar bäst, inte den mest kvalificerade. Därför är det viktigt att sätta upp tydliga mål och krav, och mäta hur olika personer uppfyller dem. Inte gå på magkänslan.

5. Släpp prestigen
Många organisationer lider av prestige. Ingen vill verka svag eller ha fel, speciellt inte chefen. Men det är inte konstigt. Att inte vilja visa sig sårbar inför en grupp är en överlevnadsinstinkt, och hög status ger bättre förutsättningar att sprida generna. Utmana dig själv att lägga egot åt sidan. Det finns många fördelar med att lyssna på de som kan bättre. På sikt leder det till bättre resultat, och ännu mer status.

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

5 steg: Så tar du emot negativ kritik

5 steg: Så tar du emot negativ kritik

Enligt Clara Löfvenhamn, som är ledarskapsutvecklare och driver Bossbloggen, måste vi gå utanför vårt eget ego för att bli bättre på att hantera kritik.

Fler artiklar inom Personlig utveckling