Om du blivit uppsagd måste arbetsgivaren ge dig ledigt för att gå på jobbintervjuer. Men ledigheten måste vara
Om du blivit uppsagd måste arbetsgivaren ge dig ledigt för att gå på jobbintervjuer. Men ledigheten måste vara "rimlig", alltså inte hur lång som helst.
Foto: Alamy

Experten: du har rätt till ledighet för att gå på jobbintervju

Vad gör jag om arbetsgivaren struntar i min funktionsnedsättning och facket sviker? Och kan arbetsgivaren vägra mig ledighet för att gå på jobbintervju? Metrojobbs arbetsrättsexpert Jessica Stålhammar svarar.

Fråga: Jag har ADHD och efter en omorganisation blev jag omplacerad, fick svårare arbetsuppgifter och gick från eget rum till kontorslandskap. Trots att arbetsgivaren kände till min diagnos. Jag klarade inte av omställningen och blev utbränd och sjukskriven på heltid. Facket säger att jag borde byta jobb och att de förhandlat med arbetsgivaren inför omorganisationen. Men jag får inte se något protokoll från hur det har gått till, eller veta vem som tagit vilka beslut. Vad har jag för rättigheter?
"
Sarah"

Svar: Huruvida du blivit korrekt omplacerad eller inte kan jag inte svara på utifrån informationen jag fått. Men arbetsgivaren har enligt Arbetsmiljölagen ett omfattande rehabiliteringsansvar för att du ska kunna komma tillbaka från sjukskrivningen, och måste även ta hänsyn till din diagnos när det gäller arbetsmiljön på kontoret.

Eftersom facket inte verkar vilja hjälpa dig kan du pröva att göra en anmälan till diskrimineringsombudsmannen, DO, då du eventuellt kan sägas ha blivit diskriminerad på grund av din funktionsnedsättning. Eller anlita en arbetsrättsjurist i egenskap av privatperson.

När det gäller hur fackförbundet företrätt dig i förhandlingarna har du såklart rätt att få information om hur förhandlingen genomfördes och dess resultat. Du har också rätt att begära ut protokollet som berör dig själv. Om fackförbundet vägrar rekommenderar jag även här att du tar hjälp av en jurist.


Fråga:
Jag har blivit uppsagd från mitt jobb på grund av arbetsbrist. Arbetsgivaren vägrar ge mig ledigt för att gå på anställningsintervju för ett nytt arbete. Kan arbetsgivaren vägra mig ledighet?
"Arash"

Svar: Enligt lagen om anställningsskydd, LAS, har du som uppsagd rätt att vara ledig för att söka arbete.
Anledningen till varför du blivit uppsagd har ingen betydelse i sammanhanget.

Längden på din ledigheten ska dock vara skälig och du ska informera arbetsgivaren om ledighetens längd. I praktiken innebär det att du har rätt att gå på jobbintervjuer, eller på aktiviteter och möten hos Arbetsförmedlingen.

Däremot har du inte rätt till ledighet för att leta lediga tjänster och skriva ansökningar.

Du har rätt att bibehålla lön och anställningsförmåner under ledigheten, men arbetsgivaren ersätter inte eventuella reskostnader, eller andra kostnader du har i jobbsökandet.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb