Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter och fotograf Jens C Hilner med selfiepinne på toppen av Clarion Congress & Hotel Malmö Live.
Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter och fotograf Jens C Hilner med selfiepinne på toppen av Clarion Congress & Hotel Malmö Live.
Foto: Jens C Hilner

Så kan selfies boosta karriären

Selfies. För många kan bli otroligt störande. Men selfies kan också ge karriären en skjuts. Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter och fotografen Jens C Hilner tipsar om hur.

1. Kan boosta karriären

De flesta jobb förmedlas idag genom rekommendationer, och om du syns i sociala medier ökar chansen att någon kommer att tänka på just dig när ett jobb blir ledigt. Selfies är som ett levande CV, som med tiden kan ge andra en rätt bra bild av vem du är, eller vill vara. Med hjälp av selfies kan du kommunicera dina kunskaper och värderingar, i vilka sammanhang du trivs och vilken sorts jobb du skulle passa för.

2. Mer än selfies

Men selfies utan sammanhang blir tråkigt i längden. För att de ska kännas relevanta bör du även ha en intressant eller rolig historia att berätta, eller vara med om något speciellt. Du kan också dela med dig av tips och råd, eller ställa frågor och skapa engagemang.
Och använd selfies med måtta. Om dina sociala medier innehåller fler bilder på dig än annat innehåll är det läge att dra ner på takten.

3. Då ska du ta selfies

Ska du på en jobbintervju? Ta en selfie innan och berätta. Då får fler veta att du söker jobb och kan tipsa om lediga tjänster. Ska du på ett viktigt evenemang som har med jobbet eller karriären att göra? Ta en bild innan, kanske när du förbereder dig, och berätta hur peppad du är. Sedan kan du gärna ta en till under evenemanget, och en efter, där du talar om hur det var. Då förstår fler vad du sysslar med professionellt.

4. Var äkta

Tänk på
dina selfies som en dokusåpa om ditt liv, där det ska vara spännande för andra att följa med ”bakom kulisserna”. Att bara se snygga bilder på dig i samma pose blir med andra ord inte så kul. Visa upp flera sidor av dig själv, även den osminkade sanningen. Det känns ärligt och inger förtroende, vilket i sin tur gör det mer sannolikt att andra rekommenderar dig.

5. Nå fler

Ta en bild tillsammans – en så kallad groupie, och tagga varandra. Då syns ni även i varandras nätverk. Men fråga alltid de andra på bilden först. Glöm inte heller att hashtagga dina bilder. Då syns de ofta för fler än de som följer dig. Använd både vanliga hashtaggar och hitta på egna som är unika för just dig.

6. Hantera haters

Alla är inte bekväma med att exponera sig i sociala medier, och det är inte så konstigt. Bilder kan trigga känslor, och i värsta fall kan du bli utsatt för haters som kan bli riktigt tuffa att hantera. Men genom att bemöta kritiken på ett positivt eller roligt sätt går det ofta att vända den till din fördel. Ett fyndigt svar på en bitsk kommentar kan få stor spridning i sociala medier och stärka ditt varumärke.

Sociala medier

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sociala medier

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Tror du chefen googlar dig innan du får jobbet? Det är större chans att du kollas upp på LinkedIn.

Imponerande eller irriterande? Så skryter du på rätt sätt

Imponerande eller irriterande? Så skryter du på rätt sätt

Imponerar du på omgivningen, eller verkar du bara skrytsam och osympatisk? En ny studie visar att många har dålig koll på var gränsen går.

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Lagen ger chefen rätt att övervaka ditt jobb Butiksägare i skräck för ny kvittokontroll Du är bevakad på jobbet.

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Om du tar en paus från att tagga dina vänner i videos på söta kattungar kan även Facebook vara en plattform som hjälper dig att hitta nästa drömjobb.

Fler artiklar inom Sociala medier