Foto: Alamy

Så förklarar du glappen i ditt CV

Glapp i CV:t är inte hela världen. Men det gäller att ha en bra förklaring till dem. Karriärcoachen Nina Jansdotter tipsar om hur du kan tänka.

1. Planera presentationen
Perioder av arbetslöshet och jobb som inte passar din kompetens kan kännas jobbiga att förklara. Men oroa dig inte. Planera för vad du ska säga om glappen, istället för att försöka undvika att prata om dem. Stå upp för dina erfarenheter, de har gjort dig till den du är idag. Visa att du inte är ett offer för livets orättvisor, utan fokusera istället på hur du löste situationen och tog dig vidare.

2. Förklara sakligt
Oavsett hur du förlorat ett jobb ska du aldrig prata illa om före detta arbetsgivare. För vad kan du då tänkas säga om din framtida? Förklara istället sakligt hur det gick till när du lämnade en till synes bra anställning. Kanske fick en stor del av medarbetarna gå, och du var en av dem? Erbjöds du avgångsvederlag och tog det? Eller var arbetsmiljön ohållbar? Berätta det, utan att bli känslosam.

3. Berätta om ”mellanjobben”
Har du tagit ett jobb du varit överkvalificerad för i väntan på något bättre? Förklara vad du lärt dig, och hur kunskaperna kan komma till användning i jobbet du söker nu. Har du arbetat i butik? Då har du förmodligen lärt dig mycket om kundservice och försäljning, och fått inblick i en annan bransch. Kanske gjorde du också något utöver det vanliga, som att komma på smarta lösningar för verksamheten?

4. Berätta om arbetslösheten
Om du är eller har varit arbetslös, tala om vad du använt tiden till. Gick du någon kurs? Det visar vilja att utvecklas. Funderade du på vem du är och vad du vill? Berätta vad du kom fram till, och hur det fick dig att inse att du vill ha jobbet du söker nu. Självinsikt uppskattas av de flesta arbetsgivare. Även om du bara slappade har du i alla fall tagit dig till intervju nu, och det visar att du vill mer.

5. Kartlägg dina kunskaper
Att utvärdera sina egna kunskaper kan vara svårt. Ofta tycker vi att det vi redan kan är ”självklart”, fast det inte alls är det för andra människor. Sätt dig ner, gärna tillsammans med en vän eller en coach, och skriv ner allt du gjort och lärt dig. Inte bara professionellt, utan även privat. Du kommer bli förvånad över hur mycket kompetens du faktiskt besitter.

6. Var öppen
När du fastnat i ”fel” jobb eller är arbetslös är det lätt att tappa självförtroendet. Men fortsätt söka jobben du faktiskt drömmer om, även om det känns hemskt att få nej. Samtidigt ska du inte tacka nej till jobb bara för att de inte är ”perfekta”. Pröva dig fram och se det som ett experiment. Många tror att karriären är förstörd för all framtid om de inte får rätt jobb, men så är det inte.

7. Skaffa en coach
Ibland kan det räcka med att någon i din närhet peppar dig. Men det är aldrig fel att gå till en professionell coach som kan hjälpa dig att se dina styrkor och följer upp ditt jobbsökande. Alla coacher passar inte alla människor, så du kan behöva pröva dig fram. En bra början är att gå på rekommendationer, och ta en coach som hjälpt någon du känner. Om du blivit uppsagd kan du ha rätt till en coach genom så kallat omställningsstöd.

CV

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet CV

100 säljande ord som gör ditt cv och personliga brev vassare

100 säljande ord som gör ditt cv och personliga brev vassare

Metrojobbs redaktör och cv-expert Anna Åslund har satt ihop den enda ordlistan du behöver för att kunna skriva säljande.

Expertens 10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

Expertens 10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

Syftet med ditt CV är att du ska få komma på intervju och berätta mer om dig själv. Så skriv säljande - men ärligt. Så gör du.

Rekryterarna: ”Det här får oss att slänga ditt cv i papperskorgen”

Rekryterarna: ”Det här får oss att slänga ditt cv i papperskorgen”

Vad får ditt CV att se mindre proffsigt ut? Metro jobbs karriärpanel avslöjar nu vad som inte går hem hos dem.

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Öka dina chanser att få komma till intervju genom att rensa bort onödig information i ditt CV.

Fler artiklar inom CV