Signaturen
Signaturen "Erik" är ingenjör och sitter vid datorn hela dagarna. "Det tär på min energi", skriver han.
Foto: Alamy

Pluggat fem år och vantrivs med jobbet - vad gör jag?

Vad gör jag om jag pluggat flera år och sedan inser att jag inte passar för jobbet? Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter ger råd.

Fråga: Jag är ingenjör och har läst fem år på universitetet. På första jobbet deppade jag ihop totalt och blev sjukskriven för utmattningsdepression. Idag är det bättre. Jag jobbar inom ett område jag drömt om sedan jag var barn, och kollegorna är vänliga. Men jag sitter otroligt mycket framför datorn. Det tär på min energi och känns tråkigt, för i grunden är jag mycket social och kommunikativ. Jag vet att jag behöver göra något åt situationen, men känner mig frustrerad och handlingsförlamad. Alla utbildningar bör ha praktik anser jag. Det är fruktansvärt att ha studerat så länge och sedan inte fungera på jobbet. Kan du ge mig råd?
"Erik"

Svar: Vad tråkigt att höra att du har det tufft på jobbet och känner att du är på fel plats. Men det är bra att du vill ta ta i saken.

Många akademiker har höga krav på sig själva och lyssnar inte på sina egna signaler om hur de mår.

Du skriver också att du varit utbränd tidigare, och eftersom du verkar känna både vantrivsel och vanmakt kan du vara i riskzonen för att det ska hända igen.

Börja med att blicka inåt och fråga dig själv vem du är och vad du egentligen vill. Strunta i alla ”måsten” och ”borden”. Fundera på vad du verkligen är bra på och tycker är roligt.

I det här läget vore det nog bra att bolla frågeställningarna med en coach, mentor eller terapeut. Allt beroende hur djupt du behöver söka inom dig själv för att hitta tillbaka till din egen kraft och motivation. För den tycks du ha tappat någonstans på vägen.

När du ökat din självkännedom och tror dig veta vad du vill är det dags att börja leta efter lösningar. Ibland finns de närmare än vi tror. Det kan till exempel finnas andra jobb för dig internt, så berätta för arbetsgivaren att du vill något annat.

En annan idé är att pröva på sådant du tycker verkar spännande genom att jobba ideellt. På så sätt kan du ta reda på om det nya spåret verkligen är något för dig, eller om det kanske inte var så kul ändå. Att göra gott för någon annan kan dessutom hjälpa en själv att må lite bättre.

Du kan också behöva utbilda dig vidare för att nå dina mål, men det behöver inte vara en lång utbildning. Försök hitta något där du bygger vidare på att du redan är ingenjör.

Oavsett vilket är det viktigt att du tar tag i din situation på något sätt. Om du bara låter tiden gå riskerar du att börja må ännu sämre.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär