Foto: Alamy

Så fångar du chefens uppmärksamhet

Att känna sig förbisedd av chefen är inte helt ovanligt. Ledarskapscoachen Pia Lanneberg tipsar om hur du fångar chefens uppmärksamhet på rätt sätt.

1. Vanlig känsla

Studier visar att många arbetstagare inte känner sig tillräckligt sedda, förstådda och uppskattade av chefen. I den bästa av världar ska chefen uppmärksamma varje medarbetare och fråga hur personen vill utvecklas på jobbet. Men när verkligheten ser annorlunda ut gäller det att ta tag i saken själv.

2. Erbjud dig

Chefen är ingen tankeläsare. Om du vill något – tala om det. Sitt inte och vänta på att bli tillfrågad. Dyker det upp ett nytt projekt som verkar intressant? Anmäl ditt intresse för att vara med. Om det inte är några kul projekt på gång kan du vara proaktiv och berätta vad du skulle vara intresserad av i framtiden. Upprepa och påminn med jämna mellanrum så att chefen inte glömmer bort.

3. Visa att du har koll

Håll dig uppdaterad på områden som påverkar er verksamhet, och dela med dig av kunskaperna. Tro inte att alla andra har koll på exakt samma saker som du. Har du precis läst en forskningsartikel som är relevant för något som diskuteras på jobbet? Berätta det. Förklara vad artikeln kom fram till, hur det påverkar er, och erbjud dig att skicka den till chefen och kollegorna. Det visar att du är påläst och engagerad.

4. Kom med förslag

Ett annat sätt att visa engagemang är att komma med förslag på förändringar som kan göra verksamheten bättre, eller på projekt du tycker att ni borde genomföra. Var inte rädd för att få nej, huvudsaken är att du kommer med idéer. Sedan är det upp till chefen att avgöra vad som är möjligt eller inte. Men bli inte sur om du inte får gehör, i alla fall inte öppet.

5. Var oväntad

Människor hajar till när det sker något oväntat och lägger märke till sådant som avviker. Använd det till din fördel. Låt oss säga att dina rapporter till chefen alltid ser likadana ut. Försök göra dem snyggare och bättre, och fråga vad chefen tycker. Är du en blyg person som oftast inte säger något? Då kan du få uppmärksamhet bara genom att framföra din åsikt eller komma med ett förslag.

6. Ge beröm

Att ta åt sig äran för andras arbete är en dålig taktik för att få uppmärksamhet. Gör tvärt om istället. Var generös med beröm och se till att andras arbete uppmärksammas. Det är trist när någon annan inte ger dig det erkännande du förtjänar. Men sura inte. Berätta istället något positivt från projektet som får alla att inse att du också var med, till exempel ”Jag tycker också att det har varit kul, vi har haft ett bra samarbete”.

7. Ge chefen beröm

Även chefen behöver lite beröm. Men smöra inte, säg inte ”åh du är så bra”, utan var uppriktig och konkret. Tycker du till exempel att chefen hanterat en situation på ett riktigt bra sätt? Berätta det. Första gången du ger beröm kan det kännas obekvämt, men med övning kommer du att bli bättre på det. Alla vill bli sedda och uppskattade, och när du ser och uppskattar andra ser de också dig.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär