Även jobb som tidigare ansetts vara
Även jobb som tidigare ansetts vara "enkla", till exempel inom industrin, ställer idag krav på god läs- och skrivförmåga.
Foto: Alamy

Allt högre läs- och skrivkrav i arbetslivet

Arbetslivets krav på att läsa och skriva ökar hela tiden. Samtidigt har många svenskar problem med just detta. Speciellt stor blir utmaningen för de som inte vågar berätta för arbetsgivaren.

Idag kräver de flesta yrken god läs- och skrivförmåga, även jobb som tidigare ansetts vara ”enkla”¹.
- Jobbar du inom industrin idag står du ofta framför en dator och ska snabbt läsa av text och siffror och göra rätt val. Inom äldreomsorgen ska arbetslagen kanske själva göra scheman och bestämma insatser, ofta via dataprogram, förklarar Anna-Lena Eriksson Gustavsson, forskare och docent i pedagogik vid Linköpings Universitet.

Samtidigt beräknas tre till åtta procent av svenskarna ha skriftspråkliga svårigheter, som dyslexi
².

En del klarar sig bra i yrkeslivet, och det finns både företagsledare och författare med dyslexi. Men det kan också bli ett hinder, speciellt för den som inte vågar berätta för arbetsgivaren.

- Många skäms eller är rädda att förlora jobbet. Men en dialog med arbetsgivaren behövs ofta för att få rätt hjälpmedel och förutsättningar att klara jobbet utan att stressa alltför mycket eller riskera att det blir fel, säger Anna-Lena Eriksson Gustavsson

Ett vanligt hjälpmedel är att en dator läser upp texten. Och manualer kan ersättas av att någon visar hur arbetsuppgiften ska utföras.

- En del behöver bara få extra tid på sig att läsa själva i lugn och ro, förklarar Anna-Lena Eriksson Gustavsson.

Källor: ¹ Anna-Lena Eriksson Gustavsson, ”Jag fixar det oftast” - hur industriarbetare hanterar läs- och skrivkrav i arbetet, Stockholm Studentlitteratur, 2005, ² Torlejv Høien, Ingvar Lundberg, Dyslexi Från teori till praktik, Natur och Kultur, 2013

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Fler artiklar inom På jobbet