Vanligaste orsaken till konflikt är att vi inte tycker kollegorna sköter jobbet på rätt sätt, visar en ny studie från Manpower.
Vanligaste orsaken till konflikt är att vi inte tycker kollegorna sköter jobbet på rätt sätt, visar en ny studie från Manpower.
Foto: Alamt

Så hanterar du din sjukt irriterande kollega

En ny studie från Manpower visar att mer än varannan svensk upplever konflikter på jobbet. Så hur kan konflikterna hanteras? Thomas Jordan, forskare i arbetsvetenskap, tipsar.

Mer än varannan svensk upplever konflikter på jobbet mer än en gång i månaden. Det visar arbetslivspanelen Manpower Work Life.

Vanligaste orsaken är att vi inte tycker kollegorna sköter sina arbetsuppgifter på rätt sätt.

Thomas Jordan, forskare och universitetslektor på Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror det kan ligga något i det, och tillägger att konflikter även uppstår på grund av hur vi beter oss mot varandra.

- Till exempel om vi tycker att någon är otrevlig eller nedlåtande mot oss, säger Thomas Jordan.

Här är hans tips för att hantera konflikter på jobbet

1. Prata om det

Har du problem med en kollega? Första steget är att prata med personen själv. Undantaget är såklart om det finns starka skäl att inte göra det, till exempel om personen beter sig hotfullt. Ibland kanske det inte heller är din sak att tillrättavisa. Om kollegan inte följer riktlinjer och beslut kan det vara läge att ta upp saken med chefen och ha en allmän diskussion på arbetsplatsen om hur arbetsuppgifterna ska utföras.

2. Försök förstå

När du pratar med kollegan bör ditt första mål vara att förstå hur personen ser på situationen, och vad som ligger bakom beteendet. Ofta tror vi oss veta varför andra gör en viss sak, fast det inte alls stämmer. Till exempel: om någon verkar irriterad tar vi det gärna personligt, fast den andra kanske bara har huvudvärk. Var också öppen för hur motparten uppfattar dig, och att personen kanske tycker att du bidragit till konflikten.

3. Skilj på problem och person

När människor känner sig attackerade hamnar de ofta i försvarsställning, och då är det svårt att ha en dialog. Kom därför inte med kritik och personangrepp, även om motparten gör det. Generalisera inte, säg inte att ”du gör alltid såhär”. Fokusera istället på konkreta händelser, och förklara att du vill hitta en lösning på ett gemensamt problem.

4. Använd jag-budskap

Om en person agerat på ett sätt som inte är ok, tala om det utifrån din synvinkel. Berätta vad konsekvenserna blev för ditt arbete, hur det fick dig att känna, och varför. Till exempel: när jag inte får veta vad som gäller kan jag inte planera och då blir jag otroligt stressad och riskerar att göra fel.

5. Se motparten

Fråga också efter motpartens känslor och behov på ett sätt som visar att du bryr dig. Till exempel: Hur tänker du kring det här? Hur kan vi undvika att det blir såhär igen? Försök också ta initiativ som skapar förtroende. Erbjud dig att göra saker som tillgodoser motpartens önskemål, och föreslå små saker som den andra personen kan göra för att möta dina.

6. Förebygg

Det är också viktigt att försöka förebygga konflikter. Avsätt tid regelbundet för att prata om vad som funkar bra och mindre bra på arbetsplatsen, till exempel på varje veckomöte. Gå varvet runt och låt alla komma till tals. Det är bäst att ta upp saker som inte funkar på en gång, annars leder de lätt till större konflikter längre fram. Var respektfulla och kom med konstruktiva förslag snarare än att peka ut varandra.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Fler artiklar inom På jobbet