Linda Lindström på Beteendelabbet hjälper företag bli mer miljövänliga och hållbara med hjälp av nudging.
Linda Lindström på Beteendelabbet hjälper företag bli mer miljövänliga och hållbara med hjälp av nudging.
Foto: Amanda Westerbom

Blir mer miljövänlig på jobbet med hjälp av nudging

Är ni inte så miljövänliga på jobbet som ni vill vara? Det är kanske inte så konstigt. Att ändra beteenden är svårt. Men det finns en metod som gör det lättare: nudging.

Ät mindre kött, spara el, återvinn, konsumera mindre och res kollektivt. Det finns många enkla sätt att bli mer miljö- och klimatsmart.

Men även om viljan är god har många svårt att ändra sitt beteende. Det förklarar Linda Lindström på Beteendelabbet, som hjälper företag och organisationer att bli hållbara med hjälp av nudging, en metod som blivit mycket populär inom hållbarhetsfrågor och samhällsutveckling.

- Nudging handlar om att snällt puffa människor i rätt riktning, utan att tvinga eller bombardera dem med fakta, säger hon.

Nudging för en grönare arbetsplats
- Linda Lindström tipsar

Kartlägg utmaningarna

Undersök vad som hindrar hållbara beteenden på arbetsplatsen, och vad som kan göras åt saken. Många vill och vet hur de borde bete sig, men gör det ändå inte, och det beror ofta på att det står hinder i vägen. Till exempel: är det många som vill cykla istället för att ta bilen, men inte gör det? Ta reda på varför. Är det för att det saknas dusch på jobbet? Och i sådana fall, går det att installera en? Gör det lätt att göra rätt.

Ändra standardvalen

Människor är bekväma och kör gärna på standardvalet. Hitta områden där ni kan göra det mer grönt. Vid matbeställningar, till exempel, är standardvalet ofta kött och vegetarianer får säga till. Men om standard är vegetariskt och köttätarna får säga till kommer de flesta inte orka höra av sig och därmed äta vegetariskt. Samma sak gäller utskrifter. Ställ in dubbelsidigt som standard. Få kommer orka ändra till enkelsidigt.

Förändra omgivningen

Den fysiska omgivningen påverkar också våra val. Till exempel har gröna fotspår till papperskorgar visat sig minska nedskräpningen. Har ni en personalmatsal med buffé? Testa mindre tallrikar. Studier visar att det minskar matsvinnet eftersom vi inte luras att ta för mycket. Eftersom vi tar mest av det som presenteras först är det också en god idé att placera den mest klimatsmarta maten i början.

Ge direkt feedback

Om ett beteende resulterar i något positivt upprepar vi det gärna. Se till att det finns belöningar för miljö- och klimatarbetet på jobbet. Det behöver inte vara något stort. Mät hur mycket energiåtgången minskar och tala om när ni nått ett visst mål. Att se resultat av sina ansträngningar är en stor belöning. En utmaning med miljö- och klimathotet är att det känns avlägset för många, och därför behöver vi se konsekvenser av våra handlingar här och nu.

Trigga sociala normer

Människor följer gärna flocken och vill ogärna vara sämre än andra. Till exempel har studier i USA visat att vi blir mer motiverade att spara el om vi får veta att vår elförbrukning är högre än grannarnas. Det går också att trigga sociala normer genom att vara en god förebild. Berätta hur du tänker kring hållbarhet och varför du gör vissa val, men utan att skuldbelägga eller predika.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Fler artiklar inom På jobbet