Övning ger färdighet, det gäller även mingel, tipsar Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter.
Övning ger färdighet, det gäller även mingel, tipsar Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter.

Så blir du ett mingelproffs

Att lära känna nya personer är bra för karriären. Men hur börjar jag prata med en vilt främmande människa? Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter tipsar.

Fråga: Jag vet att det är bra att vara ute och mingla mycket i karriären eftersom nätverk är viktigt. Jag tycker bara att det är så himla svårt att hitta på något att inleda med att säga till en vilt främmande människa. Kan du ge några tips på bra isbrytare?
Lisen

Svar: För det första är det bra om frågan man ställer är en så kallad öppen fråga och inte en sådan som man enkelt kan svara ja eller nej på, för då blir det inte så mycket pratat.

En av de vanligaste öppningsfrågorna på mingel är ”vad gör du?”. Visst kan den fungera, även om den är lite fantasilös, och de flesta är vana att svara på den.

För att göra frågan lite roligare kan du till exempel lägga till "vad sysselsätter du dig med på dagarna när du inte är ute och minglar?".

Andra frågor som brukar fungera är: "hur hamnade du här?", "vem bjöd dig hit i kväll?”, ”hur fick du reda på att det här eventet skulle gå av stapeln?”, ”i vilka andra sammanhang brukar du mingla”, eller ”hur mycket är du ute och minglar i ditt jobb?”.

En del är på mingel av en speciell anledning, till exempel att hitta nya kunder, och därför kan det också funka bra att inleda med frågan ”har du något speciellt syfte med det här eventet?”. De som är säljande brukar då passa på att prata.

När man kommer sent till ett mingel passar det utmärkt att säga ”vad har jag missat hittills?”, och kanske skämtsamt lägga till ”har det varit några större skandaler?”. Men bara om du är en skämtsam typ, annars kan en sådan kommentar lätt kännas fel.

Komplimanger är också trevliga. Att säga att någons slips har snyggt mönster eller att någon har en snygg frisyr skapar ofta en positiv ingång till ett samtal. Man kan också kommentera någons mingelstil med till exempel ”du ser ut som en van minglare – stämmer det?”.

Man kan också diskutera minglandet i sig och kanske inleda med: ”tycker du också det är lite nervöst i början av ett mingel?”, alternativt ”vilka knep brukar du använda dig av när du ska prata med människor som du inte känner?”.

Det viktigaste av allt är att du tränar, för övning ger färdighet. Be att få hänga med en van minglare en stund och observera hur personen inleder samtal. Det är inte så krångligt som det låter.

Kom också ihåg att ett leende brukar förstärka frågor på ett positivt sätt. Se ut som om du gillar att träffa nya människor.

Nätverka

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nätverka

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

Är du ny på jobbet? Det kan ibland vara lite svårt att komma in i gänget. Här är sex tips på vad du kan göra.

Här är stegen till att göra ett bra första intryck

Här är stegen till att göra ett bra första intryck

Du får bara en chans när du träffar en person för första gången, att göra ett bra första intryck handlar om att vara taktisk.

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Så anställde man Mellan andra och tredje kvartalet i år gjordes 403 000 anställningar, via extern rekrytering.

3 steg: Så kommer du ihåg namnen på dem du hälsat på

3 steg: Så kommer du ihåg namnen på dem du hälsat på

3 enkla tips till dig som är ny på jobbet. Såhär kommer du ihåg namnet på den du hälsat på

Fler artiklar inom Nätverka