Cecilia Duberg, legitimerad psykolog, listar viktiga varningstecken på ohälsosam stress som i sinom tid kan leda till utmattning.
Cecilia Duberg, legitimerad psykolog, listar viktiga varningstecken på ohälsosam stress som i sinom tid kan leda till utmattning.
Foto: Juliana Wiklund

Stressen som leder till utmattning – 6 tecken på att du är i riskzonen

Du måste sätta stopp för stressen tidigt, vare sig det handlar om obalans på jobbet eller privat. Om du inte slutar stressa i tid riskerar du att drabbas av både utmattningssyndrom och stresskollaps. Cecilia Duberg, legitimerad psykolog, listar varningstecknen du måste hålla utkik efter. 

Stress är kroppens sätt att hjälpa oss överleva genom att göra oss redo att slåss eller fly. Att stressa upp sig några gånger om dagen är med andra ord inte skadligt, det är vi byggda för. Däremot kan långvarig stress eller hög stress från flera håll, i kombination med otillräckligt återhämtning, vara farlig. Bland annat kan det leda till att du drabbas av utmattning, eller utmattningssyndrom. Det kan även leda till stresskollaps. 

- Sådana tillstånd känns till exempel igen på extrem trötthet, allvarliga koncentrationssvårigheter, minnesproblem, och bristande känsla av mening och engagemang, säger Cecilia Duberg, legitimerad psykolog.

Ofta beror stressen på en kombination av att det är mycket både på jobbet och privat och därför kan det vara svårt att veta vad man ska förändra. Men det viktiga är att göra något eftersom vägen tillbaka kan bli lång.
- Forskning visar att överdriven stress utan återhämtning i vissa fall ger fysiska skador på hjärnan, som visserligen kan läka, men det kan ta år eller månader, säger Cecilia Duberg.

6 tecken på att du stressar för mycket: 

1. Sover dåligt
En hjärna som tror sig vara hotad sover inte i onödan. Det första tydliga tecknet på stress är därför att sömnen förändras och du sover sämre. En del får svårt att somna, andra vaknar för tidigt eller flera gånger under natten.

2. Sämre immunförsvar
Immunförsvaret byggs främst upp under återhämtning. Bristande återhämtning ger därför sämre immunförsvar. Långvariga förkylningar och infektioner är ett tecken på att din kropp behöver vila.

3. Ont i kroppen
När vi är stressade produceras stresshormoner som aktiverar kroppen för att slåss eller fly. Vi spänner musklerna, som till slut börjar göra ont. Speciellt vanligt är det med smärta i axlar, nacke och huvud – den så kallade stressmuskulaturen - som det sägs att vi impulsivt spänner för att skydda strupen.

4. Glömsk
Under stress störs vår koncentration vilket i sin tur försämrar minnet. Det blir svårare att skapa kloka strategier, planera och fatta beslut. Många söker hjälp först i det här skedet, de blir rädda när hjärnan inte längre fungerar. Vissa upplever det här som enda symptomet.

5. Ångest, oro och depression
När fokus är riktat mot att undvika faror riskerar vi att få en mer negativ syn på världen och människorna i den. Forskning visar också tydliga kopplingar mellan stress, utmattning, nedstämdhet och depression.

6. Magen
Magen är tätt kopplad till hur vi mår.  Ett tidigt tecken hos vissa är att magen är öm och svullen. Hos en del minskar aptiten, men stress kan också göra att vi äter mer än normalt. Tarmfloran påverkas också av stress.

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Annons
Hitta drömjobbet på Sveriges största jobbmässa inom vård och omsorg

Hitta drömjobbet på Sveriges största jobbmässa inom vård och omsorg

Är du på jakt efter det rätta jobbet inom vård och omsorg? Medrekmässan genvägen till din framtida karriär.

Expertens tips: Så smygtränar du på jobbet

Expertens tips: Så smygtränar du på jobbet

Leila Söderholm har skrivit boken ”Smygträning” och menar att de små rörelserna i vardagen gör mer skillnad än vi tror.

Psykologen: Därför är julstressen lika farlig som jobbstressen

Psykologen: Därför är julstressen lika farlig som jobbstressen

Du behöver inte gå skogspromenader och lyssna på fridfull julmusik för att vila upp dig ordentligt i jul.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Så blir du kvitt din prestationsångest

Att ställa höga och ibland orealistiska krav på sig själv på jobbet är tyvärr inte helt ovanligt. Men du kan bli av med din prestationsångest.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Fler artiklar inom Hälsa