Klättring på klättervägg är okej, däremot kan du inte finansiera bergsklättring med ditt friskvårdsbidrag.
Klättring på klättervägg är okej, däremot kan du inte finansiera bergsklättring med ditt friskvårdsbidrag.
Foto: IBL/Alamy

Så får du använda ditt friskvårdsbidrag – och det här är inte okej

Funderar du på vad du ska använda friskvårdsbidraget till i år? Vad som räknas som skattefri motion- och friskvård är långt från självklart. Såhär säger Skatteverket.

Vad är friskvårdsbidraget?
-
Många tänker att det finns något i lagen som heter friskvårdsbidrag, men det är bara ett uttryck som uppstått. Friskvårdsbidraget handlar om att arbetsgivaren har möjlighet att erbjuda viss motion och friskvård skattefritt, men det är ingen rättighet för anställda att få det, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Hur mycket friskvårdsbidrag kan jag få?
-
Det finns inget fastställt belopp, men det ska vara av ”mindre värde”. Årskostnaden för ett gymkort är en bra riktlinje. Tänk på att om beloppet för en aktivitet blir för stort beskattas hela som lön.

Listorna över aktiviteter som är ok och inte känns lite förvirrande. Varför är det till exempel inte ok med utförsåkning och ridning?

- Det beror på att samhället sprungit ifrån lagstiftningen. När reglerna om skattefri motion kom var det viktigt för lagstiftaren att klargöra att det bara var enklare motion som skulle omfattas av skattefriheten. Lagstiftaren ansåg inte att sporter med dyrare utrustning som golf, utförsåkning, segling och ridning kunde vara enklare motion, och skrev in det i lagen. Sedan har det tillkommit en massa praxis under åren. Men det är inget Skatteverket kan göra något åt, vi stiftar inte lagarna.

Varför är appar ok, men inte webbtjänster?

- Det här har avgjorts i Högsta förvaltingsdomstolen. Enklare appar för till exempel registrering och stegräkning är ok, så att företaget kan ordna små friskvårdstävlingar. Men dyra webbtjänster där du kanske får tillgång till rådgivning räknas inte som enkla, och ska beskattas. Det handlar alltså mer om omfattningen än tekniken bakom.

Varför är det inte ok med sjukgymnastik, eller terapi mot stress?
-
Därför att det inte räknas som enklare friskvård. Däremot kan det falla in under förebyggande behandling och rehabilitering, och det får arbetsgivaren erbjuda skattefritt. Men det omges av ett helt annat regelverk, och faller inte in under motion- och friskvård.

Exempel på aktiviteter som du kan få – och inte få – bidrag för

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Vid de här situationerna får du ta ledigt från jobbet

Vid de här situationerna får du ta ledigt från jobbet

En flytt, ett bröllop eller ett dödsfall – mycket kan hända i livet som gör att vi känner att vi måste vara borta från jobbet.

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Fler artiklar inom På jobbet