Många jobb annonseras inte ut, så hör av dig till företag du är intresserad av, även om de inte har några annonser ute.
Många jobb annonseras inte ut, så hör av dig till företag du är intresserad av, även om de inte har några annonser ute.
Foto: IBL/Alamy

Så hittar du de dolda jobben

Sitt inte bara och vänta på att rätt jobbannons ska dyka upp. Många lediga tjänster annonseras aldrig ut. Experten tipsar om du hittar dem.

Att skriva jobbannonser, sätta in dem på sajter och i tidningar, och sedan gå igenom ansökningar och återkoppla tar tid och kostar pengar. Många arbetsgivare bryr sig därför inte om att annonsera när det är dags att rekrytera.

- Ett vanlig strategi är att arbetsgivaren istället frågar befintliga medarbetare och andra i sitt nätverk om de vet någon som kan passa för tjänsten. Andra vänder sig till en rekryteringsfirma, men de kanske inte heller går ut med någon annons, förklarar Linus Zackrisson, rådgivare inom rekrytering, och som skrivit boken Jobbsökardjungeln.

Lediga tjänster som inte annonseras ut på traditionellt sätt kallas ofta för dolda jobb.

Här är Linus Zackrissons lista på hur du hittar de dolda jobben

1. Fundera på vad du kan och vad du vill

Du kan inte bara säga ”hej, jag vill ha jobb”, det är för luddigt. Om folk ska kunna hjälpa dig, och om företag ska veta om de är intresserade, måste du vara specifik med vad du kan och vad du söker. Prata med vänner och kollegor som kan ge dig perspektiv på vad som är bra med just dig. Fundera också över vilken sorts företag du vill jobba på.

2. Berätta att du söker jobb

Berätta för allt och alla att du söker jobb. Använd gärna statusuppdateringar i sociala medier. Återigen, var tydlig med vad du vill och vad du kan. Påminn också med jämna mellanrum, annars glömmer folk lätt bort att du söker jobb eller tror att du hittat något. Har du redan ett jobb men vill byta? Då måste du vara lite mer diskret. Men tala om för väl betrodda kontakter att du letar.

3. Spontanansök

Spontanansökningar är ett ganska vanligt sätt att få jobb. Är du ung och söker en okvalificerad tjänst? Då kan du lämna in ditt CV i mindre butiker och liknande. Men om du är mer senior och söker en kvalificerad tjänst blir det lite konstigt att bara gå in och fråga. Kontakta istället ett rekryteringsföretag och tala om att du söker jobb, de annonserar nämligen inte heller ut alla tjänster.

4. Använd sociala medier

LinkedIn används mycket av rekryterare för att hitta kandidater, så se till att ha en bra profil där. Du kan också hitta jobb på Facebook. Här finns många grupper som tipsar om jobb inom olika branscher eller på olika orter. Det är också vanligt att medarbetare på företag som söker folk tipsar om det i sina statusuppdateringar. Håll ögonen öppna.

5. Fråga hur drömarbetsgivaren gör

Drömmer du om att jobba för en viss arbetsgivare? Sitt inte och vänta på att en annons ska dyka upp, en del annonserar i princip aldrig. Fråga istället arbetsgivaren vem som sköter deras rekrytering. Kontakta sedan den personen eller företaget och säg att du är intresserad. Du kan få nej, men du kan också hamna i deras databas inför framtiden, eller få komma på intervju direkt.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Sökes: Vardagshjälte som vill vara med och skriva #jagärhär-boken

Sökes: Vardagshjälte som vill vara med och skriva #jagärhär-boken

Initiativet #jagärhär har tagit över kommentarfälten på sociala medier, nu ska de skriva en bok och du kan vara med

Så söker du ett jobb du inte är kvalificerad för

Så söker du ett jobb du inte är kvalificerad för

Ditt drömjobb ligger ute just nu, men du märker att du inte möter kvalifikationerna? Vad göra?

6 misstag du ska undvika när du har ett jobb – men söker ett nytt

6 misstag du ska undvika när du har ett jobb – men söker ett nytt

Att leta efter ett nytt jobb när du redan har ett kan vara knepigt. Här är några saker du bör tänka på.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb