Att vara socialt kompetent handlar om att funka med andra.
Att vara socialt kompetent handlar om att funka med andra.

Så blir du mer socialt kompetent

Social kompetens är en hett eftertraktad förmåga i arbetslivet. Men vad är det för något? Och går det att öva upp? Experten tipsar.

Social kompetens handlar om förmågan att kunna prata, umgås och komma överens med människor – att fungera med andra helt enkelt. Det förklarar Nicolas Jacquemot, doktorand inom arbetsplatskultur och som skrivit boken Handbok i konsten att vara social.

- Det finns en myt om att social kompetens mest handlar om att vara social och pratglad, men det stämmer inte. Och visst kan du öva upp dina sociala färdigheter, säger Nicolas Jacquemot.

Här är hans tips om hur du blir mer socialt kompetent

1. Hitta din egen roll

Social förmåga handlar inte om att göra om sig, utan om att hitta sin roll. Alla kan inte vara extroverta och pratsamma. Kanske är du en lyssnare, en som ställer frågor, eller är duktig på att förstå vad andra menar och kan analysera och sammanfatta? Utveckla de styrkorna i så fall.

2. Utsätt dig för olika situationer

Det är svårt att utveckla sin sociala förmåga utan att interagera med andra. Ta chanser att umgås med olika människor och utsätt dig för nya situationer, även om det känns obekvämt. Dra slutsatser och lärdomar av både det som går bra och det du kan förbättra.

3. Var positiv

Om du är en gnällspik och snackar skit stöter du förmodligen bort folk. Försök vara positiv och konstruktiv när du umgås med andra. Le och ha ögonkontakt med den du pratar med. Om du tycker det är svårt – öva på någon du känner.

4. Tala är silver – lyssna är guld

Tycker du att det är svårt att ta plats och komma på något bra att säga? Ingen fara. Fokusera på att vara nyfiken och ställa frågor istället. Goda lyssnare uppfattas nästan alltid som trevliga personer.

5. Få bort fokus från dig själv

En vanlig anledning till stress över sociala sammanhang är att vi överskattar hur mycket andra egentligen bryr sig om vad vi säger och gör. Se istället dig själv som en liten men betydelsefull del i en större grupp, och utgå från att andra är välvilligt inställda, även om du inte känner dem.

 

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Gör avundsjukan till något positivt

Gör avundsjukan till något positivt

Känner du ett sting av avundsjuka när en kollega skördar framgångar medan du själv kämpar? Gör som Åsa Dahlqvist, som valde att byta sin...

Så får du andra att lyssna på dig

Så får du andra att lyssna på dig

En framgångsfaktor på jobbet är att få sin röst hörd. Skaffa dig rätt pondus för att få andra att lyssna.

Låt studierna bli en övning i jobbstruktur

Låt studierna bli en övning i jobbstruktur

Låt dina studier bli en träningsarena för ordning och reda. "Strukturerad" är den egenskap arbetsgivare frågar mest efter.

Fler artiklar inom Personlig utveckling