Att vara socialt kompetent handlar om att funka med andra.
Att vara socialt kompetent handlar om att funka med andra.

Så blir du mer socialt kompetent

Social kompetens är en hett eftertraktad förmåga i arbetslivet. Men vad är det för något? Och går det att öva upp? Experten tipsar.

Social kompetens handlar om förmågan att kunna prata, umgås och komma överens med människor – att fungera med andra helt enkelt. Det förklarar Nicolas Jacquemot, doktorand inom arbetsplatskultur och som skrivit boken Handbok i konsten att vara social.

- Det finns en myt om att social kompetens mest handlar om att vara social och pratglad, men det stämmer inte. Och visst kan du öva upp dina sociala färdigheter, säger Nicolas Jacquemot.

Här är hans tips om hur du blir mer socialt kompetent

1. Hitta din egen roll

Social förmåga handlar inte om att göra om sig, utan om att hitta sin roll. Alla kan inte vara extroverta och pratsamma. Kanske är du en lyssnare, en som ställer frågor, eller är duktig på att förstå vad andra menar och kan analysera och sammanfatta? Utveckla de styrkorna i så fall.

2. Utsätt dig för olika situationer

Det är svårt att utveckla sin sociala förmåga utan att interagera med andra. Ta chanser att umgås med olika människor och utsätt dig för nya situationer, även om det känns obekvämt. Dra slutsatser och lärdomar av både det som går bra och det du kan förbättra.

3. Var positiv

Om du är en gnällspik och snackar skit stöter du förmodligen bort folk. Försök vara positiv och konstruktiv när du umgås med andra. Le och ha ögonkontakt med den du pratar med. Om du tycker det är svårt – öva på någon du känner.

4. Tala är silver – lyssna är guld

Tycker du att det är svårt att ta plats och komma på något bra att säga? Ingen fara. Fokusera på att vara nyfiken och ställa frågor istället. Goda lyssnare uppfattas nästan alltid som trevliga personer.

5. Få bort fokus från dig själv

En vanlig anledning till stress över sociala sammanhang är att vi överskattar hur mycket andra egentligen bryr sig om vad vi säger och gör. Se istället dig själv som en liten men betydelsefull del i en större grupp, och utgå från att andra är välvilligt inställda, även om du inte känner dem.

 

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Så blir du mer punktlig

Så blir du mer punktlig

Så reser du effektivt och förlorar ingen tid Lär dig göra allt i rätt ordning – spar tid Är du ofta den som dyker upp ett par minuter sent till möten?

Tips: Så kan du få ett knivskarpt minne i jul

Tips: Så kan du få ett knivskarpt minne i jul

Julhelgerna är sällskapsspelens högtid och ett perfekt tillfälle att träna upp ditt minne samtidigt som du har roligt.

”Jag är en arbetsmyra – man får inget gratis”

I högstadiet började Gabriel Yilmaz, 26, leka med tanken på att bli fastighetsmäklare. I dag omnämns han som en av Sveriges hetaste i yrket efter att ha...

Fler artiklar inom Personlig utveckling