Lek inte programledare. Sätt dig istället lugnt ner och svara på frågorna, tipsar experten.
Lek inte programledare. Sätt dig istället lugnt ner och svara på frågorna, tipsar experten.

Åtta tips för att lyckas med videoansökan

Ska du söka ett jobb där du måste spela in dig själv på video? Experten tipsar om hur du gör för att lyckas.

Allt fler företag använder videoansökan som en del av rekryteringsprocessen. Ofta får kandidaterna läsa några förutbestämda frågor och filma sig själva när de svarar. Varje svar brukar vara 30 - 60 sekunder långt.

- Speciellt populärt är det för serviceyrken och säljjobb, där det är viktigt att kunna göra ett bra intryck på kunderna, säger Peter Röseberg som är vd för Yobber, ett webbaserat verktyg som hjälper arbetsgivare rekrytera med hjälp av video.

- I många fall har videon fått ersätta det personliga brevet. Däremot brukar de flesta arbetsgivare i vårt system fortfarande vilja ha in CV, så de kan se att den sökande uppfyller vissa grundkrav, tillägger han.

Här är hans tips för en bra videoansökan

1. Förbered dig
Fundera på vad du ska säga, och skriv ner några stödord. Men du behöver inte skriva något manus, det kan lätt låta som att du läser innantill. Försök prata fritt och var dig själv.

2. Ha tålamod
I de flesta verktyg för videoansökan kan du spela in hur många gånger som helst och skicka in först när du känner dig nöjd. Vissa lyckas på första försöket. Andra testar 20-30 gånger. Ha tålamod, och fila på din presentation, precis som du skulle fila på ett personligt brev.

3. Välj rätt miljö
Tänk på hur det ser ut där du spelar in. Att sitta i ett stökigt rum, i sängen eller bredvid en hög med smutstvätt ger inte ett bra intryck. En lugn bakgrund, som en enfärgad vägg, är däremot aldrig fel.

4. Bra ljus och ljud
Tänd gärna lampor på båda sidor av skärmen så du syns bra, och ha inte ryggen mot ett fönster - då blir det motljus. Försök också undvika miljöer med störande bakgrundsljud. När det gäller kamera räcker det med den du brukar använda för videosamtal.

5. Klä dig för intervju
Fundera över vad du skulle ha på dig om du gick på jobbintervju hos arbetsgivaren, och ta på dig samma sak. En tumregel för jobbintervjuer är att klädseln ska passa för tjänsten du söker.

6. Ingen audition
En del showar och beter sig som programledare, men det blir bara fel. En videoansökan är ingen audition, utan en jobbintervju. Det viktiga för arbetsgivaren är att få bra svar på frågorna.

7. Visa händerna och titta i kameran
Sitt gärna så långt från kameran att händerna kommer med i bild. Då syns lite av ditt kroppsspråk också, och det är mer intressant än att bara se ett huvud som pratar. Titta också in i kameran, inte på din egen bild på skärmen.

8. Skicka in i god tid
Många väntar till sista ansökningsdag med att skicka in svaren. Men om det är flera tjänster som ska tillsättas och många som söker kanske arbetsgivaren kallar till intervju och rekryterar löpande. Skicka in ansökan i tid, det är bättre att konkurrera med fem personer än 150.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Annons
SOS-operatören: ”De bästa samtalen är när man hör ambulansen komma”

SOS-operatören: ”De bästa samtalen är när man hör ambulansen komma”

Har du vad som krävs för att jobba på SOS Alarm? Hör Johan berätta om sitt arbete som SOS-operatör

Han besökte mässan Bazaren – och fick nytt heltidsjobb

Han besökte mässan Bazaren – och fick nytt heltidsjobb

Du vet inte vilka jobbmöjligheter som finns innan du har besökt Bazaren – där du kan knyta värdefulla kontakter.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Egenskaperna som rankas högst när du söker jobb

Är du ansvarstagande, positiv och flexibel? Då är du en arbetsgivares dröm. Fackförbundet TCO har med hjälp av Statistiska Centralbyrån tagit reda på...

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Med enkla knep går dina mejl från slafsiga till proffsiga. Här är Metrojobbs e-tikettskola. EXPERTENS TIPS

Fler artiklar inom Söka jobb