En arbetsgivare kan ha rätt att göra avdrag för kostnaden för borttappad tjänsteegendom, förklarar Metrojobbs arbetsrättsexpert Jessica Stålhammar.
En arbetsgivare kan ha rätt att göra avdrag för kostnaden för borttappad tjänsteegendom, förklarar Metrojobbs arbetsrättsexpert Jessica Stålhammar.
Foto: All over press/Alamy/Montage

Slarva inte bort din jobbdator – det kan ge avdrag på lönen

Kan chefen förbjuda mig att prata med journalister? Och kan jag få avdrag på lönen om jag slarvar bort jobbdatorn? Metrojobbs arbetsrättsexpert Jessica Stålhammar svarar.

TAPPAT BORT JOBBDATORN

Fråga: Jag har råkat slarva bort min bärbara tjänstedator. Arbetsgivaren har därför dragit av kostnaden på min lön. Får arbetsgivaren verkligen göra så?
Liv”

Svar:
En arbetsgivare kan ha rätt att göra avdrag för kostnaden för borttappad tjänsteegendom. Arbetsgivaren ska dock ha förbehållit sig rätten att dra av kostnaden i ett skriftligt avtal mellan parterna eller i till exempel anställningsavtalet.

Om inget avtal mellan parterna finns gäller den så kallade kvittningslagen, där bestämmelser finns om arbetsgivarens rätt till kvittning. Det finns också regler i denna lag om hur mycket av lönen som får kvittas, där hänsyn tas bland annat till den enskildes möjligheter till försörjning.

Arbetsgivarens rätt att kvitta kostnaden kan även ha avtalats genom kollektivavtal.

Om arbetsgivaren bryter mot kvittningslagen kan denne bli skadeståndsskyldig mot den anställde.

FÅR INTE PRATA MED JOURNALISTER

Fråga: Jag arbetar sedan några år tillbaka för ett mindre privat bolag. Ägaren har nyligen vid ett personalmöte förbjudit oss anställda att ha några som helst kontakter med journalister. Kan arbetsgivaren förbjuda oss på detta vis?
"Konrad"

Foto: Wellphoto

Svar: I Sverige har vi en omfattande yttrandefrihet genom yttrandefrihetsgrundlagen, som även gäller i anställningsförhållanden. I ett anställningsförhållande har arbetstagaren också rätt att uttala kritik gentemot sin arbetsgivare och dennes verksamhet.

Men det finns även en lojalitetsförpliktelse på arbetsmarknaden, vilket innebär att du inte får skada din arbetsgivare och att du i regel måste sätta arbetsgivarens intressen före dina egna.

Om man arbetar inom det offentliga så har man ett mer omfattande skydd för yttrandefriheten, vilket kallas för meddelarskydd. Meddelarskydd gäller även i kommunala bolag.

Att tala med en journalist på ett vis som skadar arbetsgivaren kan utgöra ett brott mot just lojalitetsprincipen.

Vilka krav kan då ställas i praktiken? De krav på lojalitet som är rimliga att ställa är till exempel beroende av vilken bransch som avses, arbetsuppgifternas art, arbetstagarens ställning i bolaget, och om kundrelationerna äventyras genom uttalandena.

En arbetstagare som bryter mot lojalitetsförpliktelsen riskerar att bli uppsagd. Ett anställningsförhållande får dock till exempel inte hindra en person från att delta i allmänna debatter och liknande.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Fler artiklar inom På jobbet