Maja Mutsson är managementkonsult på Danji, och arbetar med Diversity & Talent Management, CSR och Employer Branding.
Maja Mutsson är managementkonsult på Danji, och arbetar med Diversity & Talent Management, CSR och Employer Branding.
Foto: Emilia Ahlgren, Emyvision.

Experten: Därför är det viktigt med mångfald

Ökad konkurrenskraft och friskare medarbetare. Det är bara ett par anledningar till att arbeta för ökad mångfald på arbetsplatsen.

Många arbetsgivare säger sig idag arbeta för ökad mångfald. Ofta talas det om vikten att ha medarbetare med olika ålder, religion, etnicitet, funktionshinder, kön och sexuell läggning. Men definitionen är bredare än så.

- Strategiskt mångfaldsarbete handlar inte bara om att rekrytera ur underrepresenterade grupper. Det är en affärsstrategi, där mångfaldstänket ingår i organisationens utvecklingsarbete, säger mångfaldsexperten Maja Mutsson.

Här listar hon sju anledningar till varför mångfald på arbetsplatsen är viktigt

1. Friskare medarbetare
En arbetsplats som arbetar med mångfald, inkludering och värderingar välkomnar alla typer av människor. Studier från exempelvis Center for Strategy Evaluation Services visar att medarbetare på sådana arbetsplatser presterar bättre, är gladare, har lägre sjukfrånvaro och är mer engagerade ¹.

2. Hitta talangerna
Arbetsgivare letar ofta folk via kontakter och anställer de som ”passar in”. Arbetsgivare som rekryterar mångfaldssmart söker bredare. - Flera som bytt till denna strategi säger sig ha hittat talanger de tidigare bara drömt om, säger Maja Mutsson.

3. Stärk varumärket
Strategiskt mångfaldsarbete stärker varumärket som arbetsgivare. Det visar att arbetsgivaren investerar i medarbetarna, ser till individen, och att alla anställda har lika möjligheter att göra karriär. Det ökar företagets attraktionskraft bland arbetstagarna.

4. Mer innovation
Forskning från exempelvis Center for Talent Innovation visar att blandade grupper är mer kreativa, dynamiska och innovativa ².
- Lika barn leker bäst, men olika barn hittar på nya lekar, säger Maja Mutsson. De bästa idéerna föds alltså inte när alla tänker på samma sätt, utan när olika perspektiv och erfarenheter möts och utmanar varandra.

5. Nå fler kundgrupper
Om en viss grupp människor finns representerad bland medarbetarna ökar organisationens förståelse för hur den gruppen tänker och beter sig. Även här har studier från bland andra Center for Talent Innovation ² visat att mångfald är direkt kopplat till lönsamhet och affärsnytta.

6. Ta socialt ansvar
Strategiskt mångfalds- och inkluderingsarbete är en viktig del i hållbarhetsarbetet.
- Företag idag förväntas kunna visa upp konkreta satsningar på socialt ansvar och samhällsnytta, säger Maja Mutsson.

7. Lagstiftningen
Enligt Diskrimineringslagen ska arbetsgivare aktivt arbeta mot diskriminering och för likabehandling. Ett nytt EU-direktiv som träder i kraft 2016 ställer hårdare krav på att företag skall redovisa vad de gör för att öka mångfalden i ledningsgrupper och styrelser.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Fler artiklar inom På jobbet