Ett bra första steg är att kontakta myndigheten Arbetsförmedlingen.
Ett bra första steg är att kontakta myndigheten Arbetsförmedlingen.
Foto: Bertil Ericson/TT

Så tar du dig in på svensk arbetsmarknad

Det finns många sätt att hitta jobb i Sverige, men som nyanländ är det en bra början att ta kontakt med myndigheten Arbetsförmedlingen, som bland annat har i uppdrag att hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden.

Arbetsförmedlingens första steg är att se vad du har för kompetens och utbildning, och vad det kan ge för jobb i Sverige.

- Kan du börja arbeta direkt, eller behöver du komplettera med någonting? Vårt mål är att ge dig det stöd och de utbildningar du behöver, säger Fredrik Möller på Arbetsförmedlingen, Enheten för integration och etablering.

Han förklarar att personer med erfarenhet från serviceyrken, till exempel butik och restaurang, ofta kan börja söka jobb relativt snabbt.

Akademiker däremot brukar behöva validera sin examen och kompetens, och det kan ta lite tid.

Samtidigt finns det
speciella satsningar som riktar sig mot just akademiker med utländsk examen.

Det finns också snabbspår för personer med kompetens inom vissa bristyrken, till exempel läkare, sjuksköterskor, lärare, ingenjörer och kockar.

- Snabbspåren är ett samarbete mellan Arbetsförmedlingen och olika fack- och branschorganisationer. Här utvärderas din kompetens, och om kunskaperna inte uppfyller branschens krav erbjuds du kompletterande utbildningar och stöd. Du kan också få praktik som kan leda till anställning, säger Fredrik Möller. 

Arbetsförmedlingen erbjuder stöd till personer som har fått uppehållstillstånd och är mellan 20 och 64 år. Den som saknar föräldrar i Sverige kan få hjälp från 18 års ålder.

Nada Zaito.

Att söka jobb - skillnader mellan Syrien och Sverige

Det finns flera skillnader mellan att söka jobb i Sverige i Syrien. Metros tidigare redaktionsassistent Nada Zaito listar tre av dem.

1. Praktik

Ett bra sätt att komma in på arbetsmarknaden är att göra praktik. På så sätt får du mer yrkeserfarenhet, kan visa upp dina kunskaper för arbetsgivaren och öva på svenska. Skillnaden mot Syrien är att praktiken i Sverige oftast inte är betald.

2. Personligt brev

I Syrien räcker det med att skicka CV när du söker jobb, men i Sverige brukar arbetsgivaren vilja ha ett personligt brev också. Det ska vara max en A4-sida och förklara vilket jobb du söker och varför just du passar för det jobbet. Håll tonen professionell och förklara för arbetsgivaren varför de skulle vilja anställa just dig. Använd inte samma personliga brev till alla jobb du söker, utan anpassa det till varje tjänst.

3. Rekryteringsföretag

I Sverige är det vanligt med rekryteringsföretag, som hjälper arbetsgivare att hitta personal. Det innebär att det är rekryteringsföretaget du ska ska skicka ditt CV och personliga brev till, och som gör de första jobbintervjuerna. Bli alltså inte förvånad om du kontaktar en arbetsgivare och vill söka jobb och blir hänvisad till deras rekryteringsföretag.

Den här artikeln publicerades på femårsdagen av att arabiska våren nådde Syrien. Kriget som följde beskrivs av FN som den värsta humanitära katastrofen i modern tid.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Så mejlar du rätt när du söker jobb

Med enkla knep går dina mejl från slafsiga till proffsiga. Här är Metrojobbs e-tikettskola. EXPERTENS TIPS

Experten: Så gör du en säljande spontanansökan

Experten: Så gör du en säljande spontanansökan

Genom att skicka in en spontanansökan sticker du ut från mängden och har goda chanser att knipa ett jobb som kanske ännu inte ens utannonserats.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb