4 enkla recept som räddar lunchen i veckan
Såhär sista veckan innan löning kan det eka tomt i plånboken, därför har vi preppat med fyra enkla smarriga recept till lunchlådan.
1. Rökt kött med sallad och keso
Ingredienser 1 person(er)
- 150 g rökt kött
- 0,5 st liten burk keso
- 50 g färska spenatblad
- 50 g rucolablad
- 50 g grönsalladsblad
- 2 msk rostade solrosfrön
- 1 msk olivolja
- 1 tsk vit vinäger
Så här gör du
- Skölj salladsbladen noga och låt dem rinna av. Blanda dem i en skål och droppa över olja och vinäger. Strö till sist över solrosfröna.
- Lägg upp kött och keso på en assiett och servera salladen till.
Källa: Mitt Kök
2. Broccoligratäng med kassler och champinjoner
Ingredienser 4 personer
- 750 g broccoli (färsk eller frusen)
- 12 kassler, ca 500 g
- 100 g färska champinjoner
- 50 g riven ost, typ gouda eller emmentaler
- ÄGGSTANNING:
- 4 ägg
- 3 dl standardmjölk
- 50 g riven ost
- salt och svartpeppar
Så här gör du
- Sätt ugnen på 225 grader
- Om broccolin är färsk: skölj och ansa den. Du kan skala stabben med potatisskalare och ta bort den nedersta biten, sedan skivar du stabben tunt och delar kronan i små, halverade buketter. Förväll broccolin i kokande lättsaltat vatten i två-tre minuter. Bitarna ska fortfarande vara gröna och fasta.
- Skiva kasslern och bryn skivorna i en stekpanna med lite smör.
- Putsa och halvera champinjonerna och stek dem också på medelvärme.
- Smörj en ugnsfast form och lägg de förvällda broccoliskivorna underst. Ovanpå dem lägger du kasslerskivorna och sedan de brynta champinjonerna och broccolibuketterna. Om du använder fryst, förvälld broccoli så fördelar du i stället buketterna i ett undre och övre lager.
- Vispa ihop äggstanningen och hälften av osten och häll över alltihop.
- Strö osten som är kvar överst och grädda gratängen i ugnen i 15-20 minuter.
Källa: Mitt Kök
3. Laxsoppa med kokos
Ingredienser 4 portioner
- 600 g laxfilé
- 2 st citrongräs, stjälkar
- 6 st limeblad
- 1 st röd chilifrukt
- 2 st kokosmjölk, burkar
- 8 dl vatten
- 1 st hönsbuljong, tärning
- 2 tsk grön currypasta
- 3 msk ingefära eller galangal, riven
- 250 g gröna ärter
- 0,5 dl fisksås
- 4 msk pressad lime
- 0,5 dl koriander, hackad
- 0,5 dl thaibasilika, hackad
Så här gör du
- Skär laxen i tärningar. Banka på citrongräsets grova del med baksidan av en kniv och skär det i mindre bitar. Strimla limebladen tunt. Klyv chilifrukten på längden, skrapa bort kärnor och väggar och strimla chiliköttet.
- Koka upp kokosmjölk, vatten, buljong, currypasta, limeblad, chili, galangal och citrongräs i en gryta.
- Lägg i lax och ärter och koka sakta 4 minuter under lock.
- Ta kastrullen från värmen. Blanda i fisksås, limesaft, koriander och thaibasilika.
Källa: Mitt Kök
4. Lasagne med spenat & getost
Ingredienser4 portioner
- 250 g fryst spenat
- 6 dl mjölk
- 200 g chèvre
- svartpeppar
- 20 körsbärstomater
- 1/2 pkt lasagneplattor
- 1 gul lök, fint hackad
- 1 basilika
Så här gör du
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Tina spenaten och pressa ur all vätska. Mixa mjölk och ost till en smet. Smaka av med peppar. Halvera tomaterna.
- Smörj en ugnsfast form. Täck botten med ett lager lasagneplattor. Skeda på mjölkblandningen. Lägg på hälften av spenaten. Lägg på lite mindre än hälften av tomaterna. Strö på hälften av löken. Strö på rikligt med basilika. Täck allt med ett lager lasagneplattor och häll på mjölkblandning, resten av spenaten, tomaterna (men spara några), resten av löken och basilika. Lägg på ett lager lasagneplattor till och häll över resten av mjölkblandningen. Garnera med resten av tomaterna.
- Baka i ugn i cirka 25 minuter eller tills lasagnen fått fin färg och vätskan sugits upp av plattorna.
- Strö över några basilikablad vid servering.
Källa: Mitt Kök