Var noggrann med din profil i sociala medier. Det är ett av tipsen från Jackie Kothbauer, expert på personliga varumärken.
Var noggrann med din profil i sociala medier. Det är ett av tipsen från Jackie Kothbauer, expert på personliga varumärken.

Så ökar du jobbchanserna med sociala medier

Tänk jobb och karriär när du använder sociala medier. Även sådana som inte är till för professionellt nätverkande. Jackie Kothbauer, expert på personliga varumärken, tipsar om hur.

1. Fyll i ditt CV på Facebook

Idag är det vanligt med platsannonser på Facebook. Om någon ser ett jobb som skulle vara rätt för dig kanske personen taggar dig i en kommentar till annonsen. Många rekryterare kollar profilen på personer som blivit taggade, och då är det bra om ditt CV är offentligt och ordentligt ifyllt på Facebook.

2. Gå med i grupper för jobbtips

Det finns flera grupper på Facebook med jobbtips inom olika branscher. Till exempel ”jobbtips inom kommunikation”. Här blandas inofficiella efterlysningar med annonser från rekryterare. Speciellt populära är slutna grupper där rekryterarna vet att alla är inom branschen.

3. Be om hjälp

Säg till vänner och bekanta att du söker jobb, och att de gärna får tipsa eller tagga dig om de ser något intressant. Berätta även att du söker jobb i sociala medier, och tala om vad du kan och letar efter. I alla fall om det är officiellt att du är på jakt efter något nytt, annars är det bäst att säga det privat. Låt ditt nätverk hjälpa dig genom att hålla ögonen öppna, och påminn med jämna mellanrum – folk glömmer lätt.

4. Var offentlig på LinkedIn

Närvaron på LinkedIn är betydligt lägre än på Facebook. Samtidigt samlar det professionella nätverket 2,5 miljoner svenskar och många rekryterare har speciella verktyg som gör att de kan söka bland medlemmarnas CV:n och aktiviteter. Därför är det bra att ha ditt CV på LinkedIn, och gärna en offentlig profil. Det gör den även sökbar via vanliga sökmotorer, som Google.

5. Optimera för sök

Förra året lanserade rekryteringssajten Monster tjänsten TalentBin. Tjänsten samlar in offentlig data om människor från sociala medier, forum, sajter, mejllistor och publikationer, och gör den tillgänglig för rekryterare med konto på TalentBin. Använd det till din fördel. Posta saker öppet som ger en positiv bild av dig som person.

6. Ta kontakt

Följ människor och varumärken du är intresserad av och skicka ett meddelande där du berättar om ditt positiva intryck, och att du söker jobb. Kanske kommer personen på andra sidan kolla din personliga profil och ha dig i bakhuvudet om något dyker upp. Men kom ihåg att nätverkande handlar om ömsesidighet. Visa att du vill ge något tillbaka. Till exempel: ”jag har tipsat om dig som föreläsare”.

7. Dela innehåll

Dela bra innehåll som har med ditt jobb att göra, även sådant som kommer från arbetsgivaren. Det påminner andra om vad du arbetar med. På så sätt ökar chansen att du dyker upp i minnet när någon i ditt nätverk hör att en organisation söker nya medarbetare. Det är också ett sätt att visa att du hänger med i omvärlden, plus att det ser bra ut gentemot arbetsgivaren.

8. Var nätsmart

Många företag idag söker personer som kan hjälpa till att bygga arbetsgivarens varumärke i sociala medier, eller åtminstone inte skadar det. Var noga med din profil i sociala medier. Den ger en bild av din personlighet, ditt omdöme, dina åsikter, samt hur du kommunicerar och bygger relationer till omvärlden.

Sociala medier

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sociala medier

10 tips: Så gör du Facebook till ett karriärverktyg

10 tips: Så gör du Facebook till ett karriärverktyg

Nina Jansdotter, som skrivit boken ”Nå ut med Facebook”, ger sina bästa tips för hur du nätverkar, utvecklas och marknadsför dig själv genom Facebook.

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Lagen ger chefen rätt att övervaka ditt jobb Butiksägare i skräck för ny kvittokontroll Du är bevakad på jobbet.

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Tror du chefen googlar dig innan du får jobbet? Det är större chans att du kollas upp på LinkedIn.

Imponerande eller irriterande? Så skryter du på rätt sätt

Imponerande eller irriterande? Så skryter du på rätt sätt

Imponerar du på omgivningen, eller verkar du bara skrytsam och osympatisk? En ny studie visar att många har dålig koll på var gränsen går.

Fler artiklar inom Sociala medier