Hjärnforskaren Katarina Gospic har inte mycket till övers för traditionella öppna kontorslandskap. - Störande ljud kan sänka prestationen med upp till 66 procent, förklarar hon.
Hjärnforskaren Katarina Gospic har inte mycket till övers för traditionella öppna kontorslandskap. - Störande ljud kan sänka prestationen med upp till 66 procent, förklarar hon.
Foto: Jenny Hammar

Hjärnforskare: öppna kontorslandskap tar död på effektiviteten

Kontorets utformning och inredning påverkar både hälsan och produktiviteten. Här är sex saker alla kan tänka på.

Hur ska vi inreda våra kontor för att må bra och prestera maximalt? Det reder hjärnforskaren Katarina Gospic ut i sin nya bok Neurodesign: inredning för hälsa, prestation och välmående, som hon skrivit med inredningsdesignern Isabelle Sjövall.

- Vi har tittat på hur hjärnan och kroppen påverkas av miljön vi befinner oss i. Med hjälp av medicinsk forskning vill vi visa att inredning och design är nära kopplat till hälsa, välmående och prestation, säger hon.

Hon påpekar att en arbetsplats måste anpassas efter verksamheten och individuella behov. Men det finns också saker som är generella. Här är några:

1. Undvik öppna kontorslandskap

Störande ljud kan sänka prestationen med upp till 66 procent och varje gång vi blir avbrutna kan det ta upp till 25 minuter att återfå fokus. Öppna kontorslandskap är oftast fulla av störningsmoment, och bör undvikas om det går. Forskning visar också att personer i öppna kontorslandskap mår sämre.

2. Få bort onödiga störningsmoment

Har ni öppet kontorslandskap? Inför regler för störande ljud, till exempel att signaler på telefoner ska vara avstängda och att samtal ska tas någon annanstans. Team som pratar med varandra mycket bör sitta i en egen del av lokalen. Placera inte heller skrivbord där många går förbi.

3. Tänk på akustiken

Ljud kan sprida sig över stora ytor. Använd material som absorberar ljud, som stoppade möbler, textilier och akustikplattor. Undvik hårda reflekterande material, som kakel. Men helt knäpptyst är inte heller alltid optimalt, det kan leda till att folk störs så fort någon andas. Ett lätt sorl eller brus är att föredra.

4. Få in naturen

Vi har samma hjärna som för 40 000 år sedan, när vi levde i naturen, och mår inte bra av sterila och avskalade miljöer. Människor upplever arbetsplasten som trevligare och säger sig må bättre om det finns växter. Plastväxter funkar också, fast de såklart inte renar luften. Även naturbilder har bra effekt.

5. Välj rätt färger

Människor presterar bättre i röda, gröna eller blå rum, jämfört med vita. Grönt och blått har en lugnande effekt, och med lugnet kommer ökat fokus. Rött ökar prestationen eftersom det upplevs som lite stressande. Det är absolut inget fel på vita väggar, men försök inreda med rätt färg på rätt plats, och komplettera med rätt accessoarer för att få till helheten.

6. Satsa på ljuset

Ljus styr allt från dygnsrytmen till metabolismen och gör oss piggare och gladare. Forskning visar att rum mot solsidan gör att skolelever presterar bättre, och att patienter tillfrisknar snabbare. Inred med ljusa eller reflekterande material. Ha bra allmänbelysning, och belysning för olika uppgifter, till exempel skrivbordslampor.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Arbetsrättsexperten: I de här situationerna kan du ta tjänstledigt

Linus Löfgren på Avtal24 svarar på en läsarfråga och reder ut vad som egentligen gäller vid tjänstledighet.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

6 tecken på att din chef är narcissist

6 tecken på att din chef är narcissist

Har en chef eller kollega som är karismatisk och charmig ena stunden och riktigt obehaglig nästa?

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Fler artiklar inom På jobbet