Skriftligt anställningsbevis är något du som anställd kan, och ska, kräva, förklarar Metrojobbs arbetsrättsexpert Jessica Stålhammar.
Skriftligt anställningsbevis är något du som anställd kan, och ska, kräva, förklarar Metrojobbs arbetsrättsexpert Jessica Stålhammar.
Foto: Alamy

Därför ska du ställa krav på skriftligt avtal

Vilka är riskerna med att inte ha ett anställningsavtal? Och hur lätt kan jag säga upp mig från ett vikariat? Metrojobbs arbetsrättsexpert Jessica Stålhammar svarar.

Ännu inget avtal

Fråga: Jag har ännu inte fått ett anställningsavtal och det har gått över ett år nu. Vad ska jag göra? Vilka risker finns som kan vara till min nackdel? Vad säger lagen? Borde jag tolka detta som ett varningstecken att företaget är dåligt? Slipper jag lyda uppsägningstiden som har avtalats muntligt? Tacksam för all hjälp och råd ni kan ge mig.
"Frida"

Svar:
Enligt lagen om anställningsskydd (6 c §) borde din arbetsgivare lämnat skriftlig information om villkor som är av väsentlig betydelse för anställningen senast en månad efter att du börjat arbeta. Eftersom arbetsgivaren inte gjort det kan du kräva ett mindre skadestånd för underlåtenheten.

Du har likväl en anställning och vad som avtalats muntligen mellan dig och arbetsgivaren gäller, även uppsägningstiden. Den stora nackdelen med att inte ha ett skriftligt avtal är det blir svårare att bevisa vad som avtalats om ni blir oense.

Jag tycker att du ska begära ett skriftligt anställningsavtal och informera din arbetsgivare om att denne enligt lagen har en skyldighet att upprätta och överlämna ett sådant till dig.

Det är relativt vanligt att arbetsgivare av olika skäl underlåter att överlämna ett skriftligt anställningsbevis, jag tror dock inte generellt att man kan dra slutsatsen att arbetsgivaren inte är skötsam i övrigt.

Vill säga upp mig från vikariat

Fråga: Jag har precis påbörjar ett vikariat hos en arbetsgivare, men igår fick jag erbjudande om en fast tjänst i en annan verksamhet. Kan jag säga upp mig från mitt vikariat?
"Peter"

Svar:
Vikariat regleras i lagen om anställningsskydd (5 §) och tillhör kategorin visstidsanställningar. Vikariat ingås för att ersätta en viss tjänst och löper antingen under den avtalade tiden eller till dess den som vikarien ersätter kommer tillbaka till arbetet.

Vikariatet upphör därför när den avtalade tiden löpt ut eller när den ordinarie medarbetaren kommer tillbaka till arbetet. Det finns normalt ingen rätt att säga upp ett vikariat i förtid. Det blir därför svårt för dig att säga upp avtalet i förtid, men du kan ju alltid fråga arbetsgivaren om lov då det ju faktiskt kan hända att din arbetsgivare trots allt godtar din uppsägning.

Om du lämnar anställningen i förtid och utan godkännande från arbetsgivaren riskerar du att få betala skadestånd till denne.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb