Att börja prata med främmande människor blir enklare ju oftare du gör det, tipsar retorikexperten Fredrik Söderquist.
Att börja prata med främmande människor blir enklare ju oftare du gör det, tipsar retorikexperten Fredrik Söderquist.
Foto: IBL/All over press

Så blir du ett proffs på att mingla

Hur pratar man med 15-20 personer under lättsamma omständigheter? Retorikexperten Fredrik Söderquist tipsar om hur du blir ett mingelproffs.

1. Ha en roll och ett mål
Förbered dig genom att fundera på vad målet med minglet är, din roll i sammanhanget, och vad du representerar. Är det kanske arbetsgivaren, en idé, eller dig själv? Då blir det också enklare att komma på vad du ska prata om, och tydligare hur du ska bete dig. 

2. Öva gärna innan
Om du är blyg kan du bli mer trygg genom förberedelser. Ta reda på vilka som kommer och fundera på vad du ska säga till dem. Du kan också öva in en kort och slagkraftig presentation av dig själv, och olika fraser du kan använda för att inleda och avsluta samtal.

3. Inled samtal
Att börja prata med främmande människor blir enklare ju oftare du gör det. Inled samtalet med något ni har gemensamma referenser till. Till exempel ”vad tyckte du om presentationen?”, eller ”hur kommer det sig att du är här i kväll?”. Var nyfiken på andra, och deras syfte med att vara på minglet.

4. Kläng dig inte fast
Tanken med ett mingel är att alla ska kunna prata med alla, så kläng dig inte fast vid en person. Ungefär fem till tio minuters konversation är lagom. Om motparten börjar titta sig omkring eller ser stressad ut är det förmodligen läge att avsluta. 

5. Sälj inte in dig för hårt
Överös inte andra med information och sälj inte in dig för hårt. Försök istället få motparten att bli nyfiken och vilja fortsätta samtalet vid ett senare tillfälle. Tänk att relationen ska fortsätta, att det här mötet bara är en början.

6. Var positiv
Du vill lämna motparten med en positiv känsla, så berätta inte om din dåliga dag och prata inte illa om något eller någon. Du vet aldrig vad den andra har för lojaliteter. Prata om positiva saker som den andra kan säga ja till och hålla med om.

7. Lyssna
Hellre än att prata folk till döds och försöka imponera, visa att du kan lyssna och ta in. Alla uppskattar en god lyssnare. Nicka uppmärksamt och ha ögonkontakt. Ställ följdfrågor som visar att du är intresserad, och kom med egna inlägg som knyter an till det personen berättat.

8. Avsluta snyggt
Invänta rätt tillfälle för att avsluta konversationen, avbryt inte mitt i en mening. Få personen att känna sig värdefull. En avslutningsfras kan vara: ”nu kom precis en person jag måste hälsa på. Men det var jättekul att prata med dig, vi kan väl höras? Jag tar gärna ditt visitkort eller nummer”.

9. Fortsätt öva
Övning ger färdighet, och det finns många sätt att mingla på. Hitta en stil som passar din personlighet. Om du är lite mer blyg kan du satsa mer på att vara en god lyssnare. Om du är social och framåt kan du hjälpa in andra i konversationen och kanske vara lite rolig. 

Fredrik Söderquist
Fredrik Söderquist, retorikexpert.

Nätverka

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nätverka

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

5 jobbiga mingelsituationer – och hur du tar dig ur dem

Angela Ahola, doktor i psykologi och författare till boken ”Konsten att göra intryck”, kommer med sina bästa mingeltips.

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

6 tips: Så får du dina kollegor att gilla dig

Är du ny på jobbet? Det kan ibland vara lite svårt att komma in i gänget. Här är sex tips på vad du kan göra.

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Kontakter viktigast för att hitta ett nytt jobb

Så anställde man Mellan andra och tredje kvartalet i år gjordes 403 000 anställningar, via extern rekrytering.

Kvinnonätverk: Flirta med chefen

Kvinnonätverk: Flirta med chefen

Flirta med rätt chef så gör du snabbare karriär. – Flirta med glimten i ögat. Använd det om det hjälper dig, säger Anna Cederquist på kvinnliga...

Fler artiklar inom Nätverka