#nyttjobb är en vanlig hashtag i jobbsökarsammanhang, tipsar Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter.
#nyttjobb är en vanlig hashtag i jobbsökarsammanhang, tipsar Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter.
Foto: Rawpixel.com

Så söker du jobb med hjälp av hashtags

Hur kan jag använda hashtags i sociala medier för att söka jobb? Och hur tar jag professionell kontakt med någon som raggat på mig? Metrojobbs karriärcoach Nina Jansdotter svarar.

Vad är en hashtag?

Jag ska officiellt börja söka jobb efter att ha varit fast anställd i många år och vill ta sociala medier till hjälp. Men jag har inte hängt med i utvecklingen och mycket är nytt. En fråga är: vad är en hashtag, och hur jag kan använda den i mitt jobbsökande?
Bernt

Svar: Hashtags används allt mer av både jobbsökare, arbetsgivare och rekryterare. En hashtag ser ut så här # och fungerar som en egen liten sökmotor i sociala medier.

När du sätter en hashtag framför ett ord, namn eller begrepp hamnar ditt inlägg i samma flöde som alla andra inlägg som innehåller den hashtagen. Det innebär också att den som söker på hashtagen får se en lista med inlägg och kanske hittar just ditt, läser det, delar det med andra eller svarar.

Personen kan också bli nyfiken på att bli vän eller följa dig, och på så sätt kan du bredda ditt nätverk.

Du kan också använda hashtags för att själv bevaka vissa ämnen. Vanliga hashtaggar som används i jobbsökarsyfte är #nyttjobb #ledigtjobb #ledigajobb och #karriärtips, så kolla vad som skrivs under dem.

Hashtags kan även förtydliga och spetsa till ett inlägg, ibland på ett mer lättsamt sätt. Till exempel #detgårbranu eller #jagletarjobb. Var lite kreativ och stick ut. Läs andras inlägg och se hur de använder hashtags, och använd de som känns rätt när du skriver att du söker jobb.

Hashtags är vanligare på vissa sociala plattformar än på andra. Till exempel används de mer på Twitter och Instagram än på Facebook. Men det kommer du att märka.

Hur visar jag att jag inte är intresserad?

Vad gör man om man varit på en fest och träffat en person som var rolig, intressant och en bra affärskontakt men som var uppenbart intresserad av att ragga på en? Kan jag lägga till personen på Facebook, och ska jag försöka förklara att jag inte är intresserad av något mer? Jag har en partner.
Frida

Svar: Visst kan du lägga till personen på Facebook om du vill. Du kan också säga rakt ut att du inte är intresserad av något mer, men det är inget måste.

En del karismatiska och lite mer säljande typer småflirtar som ett sätt att kommunicera och sälja in sig, och menar inte så mycket med det.

Det är ju dumt att missa en bra affärskontakt som du gillar bara för att du spekulerar i att raggandet kommer att fortsätta, för det kanske det inte alls gör. Den som lever får se. Om personen skulle bli för mycket kan du alltid säga ifrån.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb