Brottmålsadvokat Robin Grönvall.
Brottmålsadvokat Robin Grönvall.

Brott på fritiden kan leda till uppsägning

Misshandel, rån, narkotikabrott. Brott på fritiden kan leda till uppsägning eller avsked. Brottmålsadvokaten förklarar och ger exempel på när det skett.

Brott på arbetstid eller mot arbetsgivaren är nästan alltid skäl för uppsägning. Men hur är det med brott på fritiden?

- Generellt sett ger det inte laglig rätt att säga upp någon, men det finns undantag, och de måste avgöras från fall till fall. Speciellt känsligt är det om en person med förtroendeställning begår brott, till exempel en polis, säger Robin Grönvall, brottmålsadvokat på advokatbyrån Hansson Grönvall Alnemark.

Om en anställd begår ett brott på fritiden måste arbetsgivaren först bedöma om det gör arbetstagaren olämplig för arbetet, och i sådana fall undersöka möjligheter till omplacering.

- Men det finns fall där brottet skadat arbetsgivarens förtroende för arbetstagaren så mycket att omplacering inte är aktuellt. Även strafftiden leda till uppsägning, eftersom personen då inte kan jobba för arbetsgivaren, säger Robin Grönvall.

Artikeln fortsätter nedan.

Fem historiska exempel

Här ger Robin Grönvall fem exempel där Arbetsdomstolen, AD, ansett att det varit rätt att säga upp anställda som begått brott på fritiden.

1. Anställd slog ner chefen

En manlig anställd slog ner en chef han inte gillade. Trots att det skedde på en privat fest på fritiden ansåg AD att brottet var direkt relaterat till arbetsplatsen och mannen blev av med jobbet.

- Våld och övergrepp mot chefer och kollegor leder nästan alltid till avsked eller uppsägning, oavsett när och var det sker, kommenterar Robin Grönvall.

2. Polis misshandlade frun

En polis avskedades efter att ha dömts till villkorlig dom och dagsböter för att vid flera tillfällen ha misshandlat och hotat sin fru.

AD ansåg att det var korrekt eftersom mannen visat sig uppenbarligen olämplig som polis och grovt åsidosatt sina åtagande mot arbetsgivaren. AD påpekade också i domen att det är särskilt viktigt att poliser inte själva begår brott.

3. Terminalarbetare deltog i rån

En terminalarbetare blev uppsagd efter att ha dömts till tre års fängelse för rån. Rånet skedde utanför arbetstid och var inte riktat mot arbetsgivaren.

Men AD ansåg att uppsägningen var korrekt. Bland annat för att terminalen hanterade värdefullt gods, och att det därför var största vikt att arbetsgivaren kunde känna förtroende för terminalarbetarna.

Att mannen tidigare dömts för grov stöld bidrog också till att förtroendet förbrukats.

4. Handläggare misshandlade fru och barn

En handläggare på en kommun avskedades sedan han dömts för flera fall av hot och misshandel av fru och barn.

Tre av AD:s sju ledamöter ansåg kommunens förtroende för mannen skadats så allvarligt att det var rätt att avskeda honom. Resten att han borde omplacerats.

Samtidigt fanns det inga andra tjänster som kunde bli aktuella. I två fall på grund av att förtroendet förbrukats, och i ett för att han saknade rätt kompetens. Uppsägningen var alltså korrekt.

5. Kriminalvårdare begick narkotikabrott

En kriminalvårdare avskedades sedan han dömts för narkotikabrott och dopningsbrott.

Brottsligheten hade ingen koppling till anställningen, men AD gav arbetsgivaren rätt.

Bland annat för att kriminalvården har i uppdrag att bekämpa narkotika, och för att både arbetsgivaren och allmänheten måste kunna känna särskilt förtroende för vårdarna.

På jobbet

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet På jobbet

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Vad gör HR egentligen? Och vem har ansvar för arbetsmiljön?

Varför kallas personalavdelningen för HR nu för tiden, och vad gör de? Och vem har ansvaret för arbetsmiljön på en arbetsplats?

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

Retorikern: Så stoppar du härskartekniker på jobbet

En nedlåtande chef eller en kollega som ointresserat tittar på telefonen när du pratar – härskartekniker kan existera på alla arbetsplatser.

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

5 tecken på att du jobbar på en dålig arbetsplats

Kollegor som slutar, en rädsla för chefen och en vilja att lämna kontoret så fort klockan slår 17.00. Känner du igen dig?

Fler artiklar inom På jobbet