Foto: Shutterstock

Hur bra kopplar du av under semestern?

Semestern är något som de flesta av oss ser fram emot under hela året. Att få koppla av och umgås med familj och vänner och göra sådant vi tycker om och mår bra av.

Men hur bra är vi på det egentligen, att just koppla av?

Mycket beror säkerligen på vilken tjänst du har och hur du är som person. En del av oss har ett starkt kontrollbehov och har svårt att ”släppa taget” och trappa ner på tempot. Många väljer att faktiskt jobba lite grann under semestern i tron om att förebygga stress när man väl är tillbaka på jobbet.

Att inleda semestern med att arbeta lite grann kan vara en nedtrappning för vissa, men då är det också viktigt att man sätter begränsningar till hur mycket tid man lägger på jobbet. Ett exempel kan vara att bestämma att det är ok att titta till mailen en timme om dagen, men då är det också viktigt att man håller det till endast en timme och inte börjar tänja på den tidsramen.

Har du en chefsposition kan det även vara vanligt att känna ett visst krav på en ständig närvaro. Enligt en undersökning som tidningen Chef har gjort med 1 872 medverkande chefer visade det sig att sex av tio chefer jobbar på semestern och två tredjedelar medgav att de kände sig stressande inför semestern och en tredjedel berättade att de hade svårt att känna sig avslappnade när semestern väl börjat.

Hur kan man då ändra på det här beteendet och känslan som många av oss känner att vi inte kan koppla bort jobbet helt och hållet?

En viktig faktor är titta inuti organisationen, finns det en underliggande ton av att man ständigt ska vara närvarande trots att man är ledig? Ja, då kan det vara dags att se över det och skapa en miljö där de anställda kan vara lediga med gott samvete. Det är ett sätt att visa att organisationen värnar om sina anställda och dessutom minskar risken för utbrändhet.

En bra barometer att utgå ifrån kan vara följande: Lever du ett väldigt aktivt liv till vardags, då ska du försöka ha en relativt stillsam semester för att låta kroppen återhämta sig för att du ska känna dig utvilad när semestern väl är över. Lever du ett ganska lugnt liv till vardags kan det däremot vara nyttigt och uppfriskande med en mer aktiv semester.

Hjälp dig själv genom att skapa ett semester mindset.

Lika viktigt som det är att värma upp innan du kör ett hårt träningspass, lika viktigt är det att värma upp hjärnan att det snart nalkas semester och att det är dags att tänka på annat än jobbet.

Gör så här:

  • Skriv en lista med allt du behöver få gjort inför semestern som du sedan kan bocka av.
  • Bestäm dig för att både telefonen och datorn också har semester.
  • Lova dig själv att inte ta med dig jobbet på semestern (lever du tillsammans med någon är det viktigt att ni lovar varandra det.)

Källa: chef.se

Foto: Shutterstock.com

Karriärhjälpen

Här hittar du tips och artiklar som hjälper dig i yrkeslivet. Lär dig hur man skriver ett personligt brev, får sitt CV att sticka ut eller förhandlar lön.

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.